Sophia Loren, o actriţă de legendă

Invitată specială a ediţiei TIFF 2016, Sophia Loren va fi distinsă cu trofeul pentru întreaga carieră.

Născută la 20 septembrie 1934, Sofia Villani Scicolone avea să fie remarcată în concursuri de frumusețe, la doar 14 ani, fiind descoperită ulterior de regizorul Vittorio de Sica.

Primul rol important i-a fost încredinţat în „L’Oro di Napoli” (1954).

„Peccato che sia una canaglia/ Too Bad She’s Bad” (1954) a fost primul film alături de Marcello Mastroianni, actorul care avea să-i devină un colaborator constant pe marele ecran.

Au urmat „Matrimonio all’italiana” (1964), pentru care a fost nominalizată la Oscar, comedia „La moglie del prete” (1970) și „Ieri, oggi, domani/ Yesterday, Today, Tommorow”, cu o scenă de striptease care a intrat în istorie.

 

De-a lungul carierei întinse pe 6 decenii, Sophia Loren i-a mai avut ca parteneri de platou pe Cary Grant, Peter Sellers, Clark Gable, Frank Sinatra, Gregory Peck, Jack Lemmon, Paul Newman, Marlon Brando.

Anul 1958 a marcat propuslarea sa printre marile staruri de cinema, când a semnat un contract cu studioul Paramount, la Hollywood.

În 1961, rolul dramatic al mamei din „La Ciociara” (1961), în regia lui Vittorio de Sica, i-a adus 22 de premii internaționale, inclusiv unul de interpretare la Cannes și un Oscar, devenind prima actriță premiată cu statueta pentru un film străin și prima actriță italiană distinsă cu acest trofeu.

La apogeul carierei sale, a fost plătită cu un milion de dolari ca să joace în „The Fall of the Roman Empire” (1964). Ultima peliculă din lunga colaborare cu Vittorio de Sica a fost „Il viaggio” (1974), în care a jucat alături de Richard Burton.

Cea mai recentă apariție a sa este într-un scurtmetraj, „Voce umana” (2014), regizat de unul dintre cei doi fii ai săi, Edoardo Ponti.

Sophia Loren a fost recompensată de-a lungul carierei și cu patru trofee Globul de Aur pentru World Film Favorite – Female, prestigiosul Cecil B. DeMille Award, un Premiu BAFTA și deține recordul de a fi distinsă cu șase Premii David di Donatello pentru cea mai bună actriță.

În 1991, a fost onorată de Academia Americană de Film pentru întreaga carieră, fiind declarată o „comoară a cinematografiei mondiale”, iar în 1999 a fost recunoscută de către American Film Institute drept una dintre marile legende ale epocii de aur de la Hollywood.

Mick Jagger și Keith Richards i-au dedicat o melodie – „Pass the Wine (Sophia Loren)”.

La începutul anului 2016, diva italiană a susținut un turneu în SUA, întâlnindu-se cu publicul în cadrul unui eveniment special numit „An Evening with Sophia Loren”. Actrița și-a rememorat viața și cariera fabuloasă  în volumul  „Yesterday, Today, Tomorrow: My Life”, publicat în 2014.