Sonia Iovan, câștigătoarea primei medalii europene pentru gimnastica românească, vine la Cluj-Napoca

Olimpiada de la Melbourne, din 1956, a adus prima medalie olimpică pe echipe pentru România. Echipa formată din Elena Dobrovolschi-Fodor, Geta Hurmuzachi, Sonia Iovan, Elena Leuştean, Elena Săcălici şi Emilia Vătăşoiu a deschis atunci drumul unor succese notabile pentru gimnastică românească. Un an mai târziu, istoria se scria în țară.

În urmă cu 60 ani, la București, la prima ediție a Campionatelor Europene de Gimnastică Artistică Feminină, Elena Leuștean și Sonia Iovan deveneau primele medaliate europene ale gimnasticii românești. Elena Leuștean a cucerit argintul la individual compus, paralele și sol, în timp ce Sonia Iovan a secondat-o cu argintul la bârnă, dar și bronzul la individual compus și sărituri.

“Sinceră să fiu, nu mă așteptam să fac o performanță foarte mare, pentru că, în 1956, abia am intrat în echipa națională. A fost ceva extraordinar că am ajuns în primele 3 la Campionatele Europene – pentru mine a fost ceva de vis. (…) Atunci nu am realizat valoarea rezultatului pe care l-am obținut la acea primă ediție a Campionatelor Europene. Valoarea acelor rezultate am înțeles-o abia după 40 de ani.

La momentul când le-am obținut am considerat-o o joacă, firesc. După aceea am realizat cât de mare a fost performanța. Eu am făcut gimnastică pentru că mi-a plăcut. Am fost foarte încântată când am fost selectată în echipa națională, dar nu m-am gândit niciodată că am să fac un rezultat pe plan internațional nemaipomenit”, povestește azi Sonia Iovan pentru clujeurogym2017.ro.

Sportiva se află în această perioadă la Cluj-Napoca, în calitate de invitat de onoare la Campionatele Europene de Gimnastică Artistică, al căror start se dă miercuri.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS