Sondaj: Ce spun românii despre legea dării în plată

Legea dării în plată ar trebui să vină doar în ajutorul celor care nu mai fac față ratelor la bănci, consideră peste trei sferturi dintre românii care au participat la un sondaj.

Proiectul va primi astăzi raportul Comisiei juridice a Camerei Deputaților, urmând ca mâine să fie supus la vot în plen.

 

Potrivit sondajului realizat de IRSOP Market Research & Consulting, 89% dintre români cred că este bine să existe o lege care să-i ajute pe cei care au luat un credit și se află în dificultate financiară. 77% dintre respondeți spun că, dacă ar fi o lege care obligă banca să preia casa, atunci de această lege ar trebui să beneficieze doar cei care nu mai pot plăti, nu cei care pot plăti, dar nu mai vor.

Dacă ar ajunge în situația de a nu-și mai putea achita ratele, aproximativ 94% dintre români spun că ar prefera să caute o soluție cu banca și să-și păstreze locuința. Doar 6% doresc o lege care să prevadă desființarea unui contract semnat cu banca și renunțarea la casă.

Pe de altă parte, reprezentanții băncilor spun că adoptarea Legii Dării în plată ar trebui să ducă șa devansarea termenului de intrare în vigoare a legii insolvenței persoanelor fizice.

Studiul s-a realizat la nivel național pe un eșantion de 1.016 persoane, la comanda Asociației Române a Băncilor.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS