Sondaj BLOOMBERG: 43 % dintre greci vor vota NU la referendum, 42,5 % – DA

Cel mai recent sondaj, realizat de Bloomberg sugerează că referendumul de duminică ar putea să nu rezolve nimic: 43 % dintre greci sunt gata să voteze NU și să respingă măsurile de austeritate propuse de FMI, în vreme ce 42,5% ar aproba aceste măsuri.

În aceste condiții,  criza politică și economică din țară riscă să se adâncească.

Florentina Mihăiță:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe străzile Atenei, s-au instalat deja reprezentanții celor două tabere.

Dar mulți dintre oameni sunt în continuare confuzi. Un fermier de 37 de ani nu a decis deocamdată cum va vota duminică. ”Dacă nu înseamnă NU austerității, atunci votez și eu NU. Dar dacă respingem Europa, nu sunt de acord cu acest lucru” – a spus bărbatul.

Nici nu îmi pot imagina ziua de după referendum. Cred că va fi foarte greu. Cred că nu avem altă soluție decât să rămânem în zona euro. Cum credeți că va merge drahma?” – spune Yanna, o femeie care lucrează din 1986 la pescăria pe care a deschis-o bunicul ei. Femeia a povestit pentru BBC că oamenii nu își mai permit să cumpere ceea ce cândva era mâncarea săracului: adică pește și fructe de mare. În fiecare dimineață, femeia hrănește cu pește pisicile care se adună lângă pescărie.

Biserica Ortodoxă s-a implicat și ea în rezolvarea crizei, iar arhiepiscopul Ieroniom al III-lea al Atenei i-a îndemnat pe oameni să voteze DA la referendum. În opinia sa, numai așa se va pune capăt crizei, iar băncile vor fi redeschise. Dar premierul Alexis Tsipras îndeamnă populația să nu aprobe măsurile FMI.

Între timp, mii de persoane au participat în Franța, la Paris și la Toulouse, la mitinguri de solidaritate cu poporul grec. Uniți împotriva austerității – au scris manifestanții pe pancarte. Ei le-au recomandat grecilor să refuze ceea ce le dictează creditorii internaționali.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS