Somon cu legume şi glazură de miere cu susan (AUDIO)

Ingrediente:

File de somon, două bucăţi a câte 150-200 de grame

4-5 morcovi

O căpăţână de broccoli

Feliuţe de lămâie/ capere/ cepşoara tocată

Sare, piper, ulei de măsline

Pentru glazură:

Două linguri zahăr brun, două linguri miere, 2-3 linguri sos de soia, două linguriţe seminţe de susan, o linguriţă praf de chili (sau mai putin, dupa gust)

Mod de preparare: 

Morcovii se taie rondele subţiri. Broccoli se desface în bucăţele. Nu uitaţi să decojiţi de partea fibroasă cotorul căpăţânii de broccoli, apoi se taie şi el rondele.

Într-o tavă care se va da la cuptor, se pun legumele tăiate, sare, piper şi 2-3 linguri de ulei de măsline şi se amestecă. Apoi se face un pat pe care se aşază bucăţile de somon.

Separat, într-un castronaş, se face glazura: se amestecă zahărul cu mierea, cu soia, praful de chili şi seminţele de susan. Trebuie să iasă un lichid vâscos ca melasa. (pentru îngroşare mai puneţi zahăr)

Cu o lingură se ia din compoziţie şi se toarnă uşor deasupra bucăţilor de somon.

Se dă la cuptorul încins la 200 de grade. În 15 minute e gata.

În farfurie, ca să contrabalanseze gustul dulce, peste somon se presară feliuţe de lămâie/ capere/cepşoară.

Merge cu un vin alb, rece (Sauvignon blanc de preferat, sec sau demise).