Soluții de creștere economică și situația în care se află Grecia

Sunt principalele subiecte pe care le vor discuta liderii europeni la întâlnirea informală care va avea loc astăzi la Bruxelles.

Poate pentru a mai liniști un pic apele la nivel european, partidul de stânga din Grecia – favorit la alegerile din iunie – a anunțat că va păstra țara în zona euro, dacă va câștiga voturile grecilor.

Mai mult, guvernul de la Atena a anunțat că va reduce cu o treime costurile scrutinului.

Scopul acestei întâlniri informale nu este acela de a trage concluzii sau a lua decizii, ci de a pregăti politic terenul pentru summit-ul din 28 iunie – a spus președintele UE, Herman Van Rompuy.

Liderii UE vor analiza la Bruxelles soluții de relansare a creșterii economice.

Italia și Franța susțin în continuare ca reformele structurale și reducerea deficitelor bugetare nu pot genera creștere, opinii care nu sunt deloc împărtășite de Germania – o partizană a austerității.

Situația din Grecia va fi încă o dată în centrul discuțiilor, dar și Spania, țara unde situația băncilor este din ce în ce mai gravă.

Între timp, grecii se pregătesc de noi alegeri în preajma cărora apar și promisiunile – spre exemplu, liderul partidului radical de stânga, Syriza Alexix Țipras, spune că va păstra țara în zona euro, dacă va câștiga în 17 iunie. Syriza este considerat favorit, planul său de guvernare fiind centrat pe anularea măsurilor de austeriate.