Confidenţialitate

Solidaritatea Sanitară organizează două zile de proteste la Parlament

Federaţia „Solidaritatea Sanitară” protestează la porţile Palatului Parlamentului, luni și marți, când este dezbătut în plen bugetul pe 2021.

Sindicaliștii solicită creşterea bugetului alocat sistemului sanitar şi alocarea sumelor necesare ”pentru respectarea drepturilor legale şi morale ale lucrătorilor din sănătate”.

”Luni, 1 martie, şi marţi, 2 martie 2021, zilele în care în care va fi dezbătut în plen şi aprobat Bugetul, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” protestează la porţile Parlamentului, „asediind” parlamentarii cu revendicările lucrătorilor din sănătate. Acţiunile de protest au ca scop determinarea parlamentarilor să adopte amendamentele la Buget care conţin modificările ce corespund revendicărilor noastre, pe primul loc aflându-se creşterea bugetului alocat sănătăţii şi alocarea sumelor necesare pentru respectarea drepturilor legale şi morale ale lucrătorilor din sănătate. Protestele vor fi desfăşurate în intervalul orar 11:00-13:30, în ambele zile, la două porţi simultan, respectiv poarta dinspre Bulevardul Naţiunile Unite şi cea dinspre Calea 13 Septembrie, la fiecare dintre acţiuni participând numărul maxim de protestatari prevăzut de lege în perioada stării de alertă”, anunţă Federația într-un comunicat.

Aproape 18.000 de lucrători din sănătate care au semnat pentru acest protest.

”Revendicările au în vedere şi eliminarea costului social al unei economii infime (cca. 0,19% din total buget) generată de tăierea drepturilor salariale legale ale lucrătorilor din sănătate. Această economie costisitoare (din punct de vedere social) a fost prevăzută de art. 1 alin. 1 din OUG nr. 226/2020, ea vizând tăierea unui drept salarial (dreptul la creşterea salariului de bază pentru cca. 35% dintre lucrătorii din sectorul public de sănătate; din care cca. 71% sunt în prima linie a luptei împotriva COVID-19) scadent în anul 2021”, mai afirmă sindicaliştii.

Comunicat de presă
Pe 1 și 2 martie Solidaritatea Sanitară împresoară porțile Parlamentului

Luni, 1 martie, și marți, 2…

Publicată de Federația “Solidaritatea Sanitară” din România pe Duminică, 28 februarie 2021

Lista de revendicări:             

 • Creşterea alocării bugetare pentru sănătate.
 • Respectarea drepturilor câştigate. Intenţia Guvernului de a reduce veniturile salariale prin eliminarea indemnizaţie de hrană, reducerea unor sporuri şi eliminarea voucherelor de vacanţă, arată că actuala putere se dovedeşte total indiferentă faţă de eforturile şi sacrificiile lucrătorilor din sănătate. În contextul în care profesioniştilor din sănătate le este interzisă demisia iar protestele de tipul grevei sunt interzise, reducerea veniturilor salariale mută aceşti lucrători în zona muncii forţate
 • Adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecţia sănătăţii şi securităţii salariaţilor din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale şi umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariaţi nou infectaţi SARS-CoV-2 şi, mai ales, decedaţi din cauza COVID-19. Alături de intervenţiile clasice pentru o astfel de strategie, ea trebuie să includă şi următoarele măsuri:
  1. Elaborarea unei campanii adecvate de informare a salariaţilor din sănătate în privinţa vaccinării
  2. Stabilirea standardelor privind durata de utilizare a echipamentelor individuale de protecţie şi asigurarea acestora în cantitatea necesară şi la calitatea corespunzătoare.
  3. Elaborarea unui normativ de personal adecvat tratamentului pacienţilor COVID-19.
  4. Reducerea timpului de lucru continuu în echipament individual de protecţie la 3 ore.
  5. Limitarea răspunderii profesionale la condiţiile create de „noua normalitate”
  6. Includerea COVID-19 ca boală profesională pentru lucrătorii din sănătate.
 • Respectarea dreptului legal la pensia de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie.
 • Creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022. Anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG nr. 226/2020.
 • Raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale şi acordarea tuturor sporurilor pentru condiţii de muncă la nivel maxim. Introducerea tuturor categoriilor de lucrători din sănătate în Anexa nr. 2 a legii 153/2017.
 • Acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toţi salariaţii din sănătate.
 • Acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei şi plata orelor suplimentare, pentru toţi lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele.
 • Plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază.
 • Reaşezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creşterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuţiei la tratamentul şi îngrijirea pacienţilor.
 • Negocierea anexelor la CCM sector Sănătate.
 • Lucrătorii din sănătate trebuie să beneficieze de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieşire la pensie) proporţional cu activitatea desfăşurată peste norma de bază. O reducere trebuie aplicată şi pentru condiţiile de muncă deosebit de periculoase.

FOTO: Facebook.com/solidaritatea.sanitara