Confidenţialitate

Șoferii care conduc băuți sau drogați și provoacă accidente cu victime ar putea fi trimiși direct la închisoare, potrivit unei inițiative parlamentare

Șoferii care se urcă băuți sau drogați la volan și provoacă accidente cu victime ar putea fi trimiși direct la închisoare. Este prevederea unei inițiative parlamentare a senatorului Robert Cazanciuc de la PSD. Un proiect asemănător a mai fost depus și în 2019, însă fără succes.

Peste o sută de persoane mor anual în accidente rutiere provocate de persoane care s-au urcat la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Datele disponibile arată că peste 20.000 de persoane sunt trimise în judecată pentru astfel de fapte, dar și pentru conducere fără permis.

Pedepsele din prezent sunt blânde, spune Cătălin Codescu, de la Asociația victimelor Accidentelor Rutiere:

„Foarte mulți conducători auto sunt depistați în trafic după ce au consumat droguri, ceea ce este alarmant. Numai din creșterea eficienței și implicit a fermității legii, în cazul nostru a legii penale, se poate obține o descurajare a acestui comportament.”

Invitat în emisiunea Deșteptarea de la Europa FM, senatorul PSD Robert Cazanciuc spune că pedepsele pentru astfel de persoane trebuie să fie mai aspre:

„Trebuie să știe cei care se gândesc să se urce la volan fără să aibă permis, fără să aibă calificarea să conducă un autovehicul vor fi tratați ca potențiali criminali.”

În ultima perioadă tot mai mulți șoferi au fost depistați în trafic băuți sau drogați. Unul dintre cele mai recente cazuri a avut loc la finalul săptămânii trecute, când un cântăreț de manele, aflat sub influența alcoolului, a provocat un accident într-o intersecție din Cluj Napoca. Din fericire, în acest caz nicio persoană nu și-a pierdut viața.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Cosmin Răileanu, despre o posibilă soluție pentru E85, drumul cu cele mai multe accidente din România: „Separatoarele de benzi. Mai bine ne blocăm în trafic, decât să murim” | VIDEO