Confidenţialitate

Șoferii care cer să fie testați antidrog la INML rămân fără permis, potrivit noii OUG

Șoferii care refuză testarea cu aparatele drug test folosite de poliția rutieră vor rămâne pe loc fără permis, chiar dacă ei solicită să facă testele corecte de sânge la Institutul de Medicină Legală.

Problema este că aceste aparate folosite de polițiști dau erori într-un număr incredibil de cazuri. Anul trecut, doar 62% dintre drugtestele rapide cu rezultat pozitiv au fost confirmate de analizele de sânge.

Adică 1.858 din 3.009. 38% au fost teste fals pozitive. Rezultă că 1151 de persoane au fost învinovățite pe nedrept. 

Pe aceste teste se bazează poliția rutieră când îți ridică permisul și declanșează cercetarea penală împotriva ta. Unul din trei teste care ies pozitiv este, de fapt, fals pozitiv.

Ei bine, din motive care sunt literalmente de neînțeles, statul român a decis să considere deodată toți cetățenii ca potențiali infractori. Prin modificarea Codului Rutier, rămâi fără permis pentru simplul fapt că ceri să fii testat cum trebuie, și nu cu niște teste care dau erori în 4 din 10 cazuri.

Comunitatea Declic a lansat o petiție publică pentru anularea ordonanței de urgență prin care statul ne transformă pe toți în suspecți. Petiția poate fi găsită, citită și semnată pe site-ul facem.declic.ro.

Matinalii Vlad, George și Luca au discutat despre acest subiect în Deșteptarea.

Puteți reasculta Deșteptarea din secțiunea podcast Europa FM, cu ajutorul aplicației gratuite pentru Android și IOS Europa FM sau direct în Spotify și iTunes.

Foto: Shutterstock