Confidenţialitate

Societatea civilă din România cere solidaritate cu Afganistanul

Societatea civilă din România cere solidaritate cu Afganistan. Aproape 400 de organizații neguvernamentalefac apel la instituțiile publice să contribuie la gestionarea crizei umanitare din țara preluată de talibani.

Semnatarii scrisorii cer Statului român să susțină cetățenii afgani care au sprijinit operațiunile armatei române prin introducerea în procedură de urgență a unei legi care să permită acordarea rapidă a protecției pentru acești oameni dar și pentru familiile lor.

De asemenea ei cer suspendarea returnării migranților afgani în țara de origine pentru că aceștia sunt expuși la tortură  sau execuție.

Statul trebuie să respecte garanțiile necesare pentru procedurile de azil juste și echitabile, mai cer cele peste 390 de organizații neguvernamentale care fac parte din Coaliția pentru drepturile Migranților și Refugiaților.

Semnatarii scrisorii atrag atenția că în preluării puterii de către forțele talibane situația drepturilor fundamentale ale omului va deveni una critică, femeile și fetele riscă să fie excluse din nou din societate și mulți afgani sunt posibile ținte ale represiunii.