Societatea civilă: Accesul în secțiile de votare pentru zeci de observatori a fost blocat abuziv

Prima parte a zilei a fost marcată de sesizări ale observatorilor și alegătorilor cu privire la o înțelegere aproximativă a noilor reglementări electorale pentru alegerile parlamentare – accesul pentru zeci de observatori a fost blocat abuziv în primele ore ale dimineții, posibilitatea de a vota cu viză de flotant a fost interpretată neunitar și au existat probleme de organizare în secții, anunta ONG-urile Expert Forum si Funky Citizens, doua dintre ONG-urile care supravegheaza alegerile parlamentare.

După ora 8 au fost înregistrate mai multe plângeri de la observatori și cetățeni despre probleme legate de sigilarea urnelor de vot, utilizarea urnei mobile și accesul observatorilor în secțiile de votare. De asemenea, au existat presiuni asupra observatorilor, în secțiile 8 din Slatina și 156 din Colonești (Olt) sau secția 137 din Ghimpați (Giurgiu).

La secțiile următoare s-au solicitat copii după acreditări – o procedură abuzivă – 1170, 806 (București), 104 (Dolj), 129 (Moinești, Bacău), 38, 39, 40 (Caraș Severin) sau Gura Ocnitei, Dâmbovița, mai sustin reprezentantii ONG-urilor.

Au fost remarcate probleme legate de sigilii în mai multe secții, printre care: secția 39 (Constanța) – urna este sigilată cu bandă adezivă transparentă, 475 (București) – sigiliul de la fereastră era rupt, 187 (București), Copșa Mică (Sibiu) – urnele nu sunt sigilate, secția 99 (București) – urne sigilate necorespunzător.

Tot în Ghimpați (Giurgiu), la ora 9 erau înregistrate 84 de cereri pentru urna mobilă. Conform observatorilor, nu au putut fi consultate cererile si documente justificative care sa facă dovada faptului ca persoanele respective nu se pot deplasa. Observatorul a însoțit membrii biroului electoral și a identificat că echipa cu urna mobilă a vizitat inclusiv persoane care nu erau nedeplasabile.

Expert Forum, Funky Citizens, Centrul pentru Resurse Civice și Centrul pentru Studiul Democratiei, membri în campania FiecareVot (www.fiecarevot.ro) au acreditat peste 1000 de observatori în toată țara și peste 40 de observatori în străinătate. Datele sunt obținute prin intermediul call center 0800 080 200, www.votcorect.ro și prin aplicația pentru observatori Monitorizare Vot. Astăzi, hotline 0800 080 200 funcționează până la ora 22. Cele mai importante sesizări pot fi consultate sesizări pe pagina www.votcorect.ro.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS