Confidenţialitate

Socialistul Pedro Sánchez, noul premier al Spaniei

La o zi după debarcarea conservatorului Mariano Rajoy în urma unei moţiuni de cenzură, socialistul spaniol Pedro Sánchez a depus jurământul în funcţia de şef al guvernului spaniol, scrie El Pais.

În vârstă de 46 de ani, economistul se bucură de majoritate absolută în Camera Deputaţilor de la Madrid, având sprijinul coaliţiei de stânga Unidos Podemos şi a grupurilor naţionaliste şi separatiste din Ţara Bascilor şi Catalonia.

Pedro Sánchez devine al şaptelea şef al guvernului de la revenirea la democraţie în Spania, la sfârşitul anilor 1970, după dictatura lui Francisco Franco, aminteşte Agerpres.

Tânărul politician a fost ales lider al PSOE în 2014, însă a renunţat la conducerea partidului şi la mandatul său de parlamentar în 2016, după ce a refuzat să voteze în favoarea învestirii lui Mariano Rajoy, în condiţiile în care partidul său decisese contrariul. Totuşi, Pedro Sánchez a revenit la conducerea PSOE un an mai târziu, după ce a câştigat alegerile interne din partid.

Destuituirea lui Mariano Rajoy a urmat unui scandal de corupție de proporții uriașe.

Fostul trezorier al Partidului Popular, formaţiunea de guvernămând, a fost inculpatul vedetă din procesul în care s-a judecat afacerea “Gurtel”.

29 de persoane au fost condamnate în acest dosar la 351 de ani de închisoare în total, pentru corupţie, deturnare de fonduri publice sau spălare de bani.

Tribunalul a ajuns la concluzia că între partid şi un grup privat s-a creat “un sistem autentic şi eficient de corupţie instituţională prin intermediul unor mecanisme de manipulare a contractelor publice”.

Partidul nu a fost condamnat ca autor de delicte, ci ca “beneficiar” de fonduri obţinute ilegal şi va trebui să ramburseze 250.000 de euro.