Confidenţialitate

Guvernul conservator al Spaniei, demis în urma unei moțiuni de cenzură

Guvernul Spaniei, condus de conservatorul Mariano Rajoy, a fost demis în urma aprobării unei moțiuni de cenzură depuse de opoziția socialistă.

180 de parlamentari spanioli au votat pentru încetarea mandatului actualului executiv, care conducea Spania de peste 6 ani.

Mariano Rajoy l-a felicitat  în plenul Parlamentului de la Madrid pe viitorul premier, liderul socialist Pedro Sanchez, declarând că a fost pentru el o onoare să conducă Spania și că e bucuros că lasă țara într-o situație mai bună decât atunci când a preluat-o.

Este prima moțiune de cenzură din istoria recentă a Spaniei.

Plecarea lui Mariano Rajoy vine în urma unui scandal de corupție de proporții uriașe.

Fostul trezorier al Partidului Popular, formaţiunea de guvernămând, a fost inculpatul vedetă din procesul în care s-a judecat afacerea “Gurtel”.

29 de persoane au fost condamnate în acest dosar la 351 de ani de închisoare în total, pentru corupţie, deturnare de fonduri publice sau spălare de bani.

Tribunalul a ajuns la concluzia că între partid şi un grup privat s-a creat “un sistem autentic şi eficient de corupţie instituţională prin intermediul unor mecanisme de manipulare a contractelor publice”.

Partidul nu a fost condamnat ca autor de delicte, ci ca “beneficiar” de fonduri obţinute ilegal şi va trebui să ramburseze 250.000 de euro.