Social-democrații condamnați definitiv nu vor putea candida la locale

În reuniunea Comitetului Executiv, social-democraţii au stabilit că, la alegerile locale, partidul nu va susține vreun candidat care are o condamnare definitivă a unei instanţe.

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că decizia se va aplica și la scrutinul parlamentar.

Potrivit lui, congresul PSD va avea loc pe 29 februarie sau pe 7 martie, urmând să se candideze pentru funcții în echipe.

Totodată, fruntașii formațiunii au decis un boicot, în prima zi a săptămânii viitoare, la votul de învestitură al cabinetului Orban 2.

Hotărârea amenință strategia PNL, care spera într-un vot negativ, în încercarea de a declanșa alegerile anticipate.

„Decizia PSD este ca, luni, să fim prezenți cu toții la grupurile parlamentare și nu vom participa la votul de învestire a domnului prim-ministru desemnat Ludovic Orban. Având o motivare foarte clară, așteptăm răspunsul CCR dacă este constituțional, chiar dacă este demis, premierul demis, rămas interimar, să fie iarăși desemnat”, a spus președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

Ludovic Orban și alți lideri ai PNL au dezbătut situația, miercuri seara, cu președintele Klaus Iohannis.

Votul de învestire a Cabinetului Orban 2 în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului este programat pe 24 februarie, de la ora 16.00.

Tot luni, Curtea Constituțională dezbate, la sesizarea PSD, decizia președintelui Klaus Iohannis de a-l desemna, a doua oară, pe Ludovic Orban pentru funcția de premier.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS