Soarta ARCUB – la ”Sus cortina!” / Proiectul ”București, Capitală Culturală Europeană” în 2021, în pericol

Consiliul General al Municipiului București va discuta în ședința de azi (marți 26 ianuarie) proiectul care prevede schimbarea modului în care funcționează ARCUB (Centrul Cultural București). Adoptarea proiectului ar da peste cap activitatea instituției care finanțează și proiecte independente (teatru, film, concerte, expoziții, etc) și ar transforma-o într-un teatru cu atribuții limitate. De asemenea, votarea proiectului ar afecta grav șansele Bucureștiului de a deveni Capitală Culturală a Europei în 2021 având în vedere că de acest proiect, aflat în desfășurare, se ocupă tot ARCUB . Amănunte – marți, 26 ianuarie, la ora 16.50, în rubrica ”Sus cortina!”, de la Magda Bucur, reprezentanta biroului de coordonare a proiectului ”București 2021”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

***

Peste 5 ani, Bucureștiul are șansa de a deveni ”Capitala Culturală a Europei”, alături de un alt oraș din Grecia. Așa prevede calendarul stabilit la nivel european. În același an, o altă țară (Serbia sau Muntenegru) va desemna un oraș care va avea statutul de ”invitat” și, astfel, un al treilea oraș va fi desemnat ca parte a proiectului ”Capitală Culturală”.

Bucuresti-Capitala-Culturala-Europeana-2021-a-296x300

 

Numai că Bucureștiul se află în pericol de a-și compromite statutul de oraș-candidat la acest titlu. Primăria Capitalei ar urma să reorganizeze ARCUB, instituția care a pregătit de la început dosarul de candidatură. Astfel, Centrul Cultural București ar urma să devină, din centrul cultural de serviciu public, o instituție de spectacole, spune Magda Bucur, reprezentanta biroului de coordonare a proiectului ”București 2021”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cum va fi afectată activitatea ARCUB odată adoptat proiectul de către Consiliul General?

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Stavropoleos

După o primă evaluare a candidaturilor, Bucureștiul a ajuns pe lista scurtă a orașelor care vor trece în faza a doua a proiectului, alături de Baia Mare, Cluj-Napoca și Timișoara. Unul dintre cele patru orașe va fi Capitala Culturală a Europei din partea României în 2021 (Foto: Biserica Stavropoelos, stavropoleos.ro). Începând de luna aceasta și până în luna iunie, echipele din fiecare oraș vor pregăti următorul dosar de candidatură. Cel târziu în septembrie ar urma să fie anunțat câștigătorul. Doar că, având în vedere schimbările plănuite la Primăria Capitalei privind organizarea ARCUB, pregătirea celui de-al doilea dosar al Bucureștiului este, momentan, blocată. Magda Bucur a explicat la Europa FM stadiul în care se află dosarul Bucureștiului pentru candidatura la titul de Capitala Culturală:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

România, Grecia și Serbia sau Muntenegru vor avea câte o Capitala Culturală a Europei în 2021:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ermoupolis, capitala insulei Syros (Ciclade), Kalamata, Kavala, Nafplio, Piraeus, Sparta, Tripoli și Volos sunt orașele care s-au pregătit pentru a ajunge Capitala Culturală a Europei din partea Greciei în 2021 (Foto: Kavala, gtp.gr)

Kavala

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS