Confidenţialitate

Slovenia permite, începând de vineri, căsătoriile între persoane de același sex

Cuplurile gay din Slovenia se pot căsători începând de vineri, când intră în vigoare legea care le acordă aceleași drepturi ca și celor heterosexuale, mai puțin dreptul de a adopta copii. Prima căsătorie va fi oficiată chiar mâine, în orașul Maribor, al doilea ca mărime din țară.

 

Cuplurile homosexuale din Slovenia, țară membră a Uniunii Europene cu o populație de două milioane de locuitori, aveau voie încă din 2006 să-și înregistreze relația. De asemenea, puteau să adopte copiii rezultați dintr-o relație anterioară a unuia dintre cei doi parteneri, dar nu și copiii altora.

În 2015, Slovenia a devenit prima țară din fostul bloc comunist care a adoptat în Parlament o lege care autoriza căsătoria între persoanele de același sex. Textul legislativ le dădea cuplurilor gay și dreptul de a adopta copii, cel mai contestat punct de opozanții proiectului. La sfârșitul aceluiași an, slovenii au fost chemați la referendum pentru a spune dacă sunt de acord cu această lege, iar majoritatea a respins ideea.

Însă anul trecut o nouă lege – care prevede același lucru – a fost votată de Parlament. La 10 luni distanță, actul normativ intră vineri în vigoare. Slovenia se alătură astfel altor state europene, între care Marea Britanie, Franța și Spania, care au legalizat mariajele între persoane de același sex.