Situația statului de drept din Ungaria va fi dezbătută astăzi, în plenul Parlamentului European

Parlamentarii europeni dezbat în această după-amiază situaţia privind statul de drept din Ungaria.

Mâine, eurodeputații vor decide dacă privează sau nu statul vecin  de dreptul său de vot în Consiliul UE şi Consiliul European.

Prim-ministrul Viktor Orbán va participa la sesiunea plenară şi va lua cuvântul în deschiderea ședinței de la Strasbourg.

Parlamentarii Uniunii Europene vor supune la vot un raport elaborat de Grupul Verzilor, același care a ridicat în plenul de la Strasbourg, și problema României.

În raport, se arată că în Ungaria, există ”un risc clar de încălcare gravă a valorilor Uniunii Europene”. Inițiatorii cer activarea procedurii articolului 7 din Tratatul UE care ar putea duce în final, eliminarea draptului Ungariei de a vota în Consiliul Uniunii și în Consiliul European.

Dar pentru a se ajunge la această măsură, este nevoie ca votul din Parlamentul European să fie dat în unanimitate.

Ministrului de externe ungar Peter Szijjarto a acuzat că raportul conține o „colecţie de minciuni” și că reprezintă o încercare de răzbunare pentru că Ungaria nu este dispusă să preia migranţi ilegali.

Opoziţia din Ungaria acuză guvernul naţionalist condus de Viktor Orban de erodarea instituţiilor democratice, obstrucţionarea presei critice şi marginalizarea sectorului neguvernamental.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS