Situatia drepturilor omului a inregistrat o deteriorare alarmanta in estul Ucrainei – avertizeaza Organizatia Natiunilor Unite, intr-un raport publicat astazi

ONU amintește că aici s-au comis numeroase crime, iar oamenii au fost răpiți, bătuți și torturați. Responsabili pentru aceste violențe ar fi grupări antiguvernamentale bine organizate și bine înarmate.

Confruntările din ultima lună între separatiștii pro-ruși și forțele de securitate ucrainene s-au încheiat cu moartea a zeci de oameni în estul și sudul Ucrainei. În această regiune, numărul fărădelegilor este în continuă creștere – arată raportul ONU.

Demonstrații pașnice ale celor care susțin unitatea țării au degenerat în violențe, iar manifestanții au fost deseori atacați și bătuți. Mai rău e că poliția nu a făcut nimic pentru a preveni violențele, ba uneori a cooperat cu atacatorii – se mai arată în raport.

Jurnaliști și observatori internaționali au fost deseori amenințați sau chiar atacați și răpiți, iar astfel de acțiuni au fost efectuate în special de forțe antiguvernamentale. În document, ONU denunță și hărțuirile și persecuțiile la care au fost supuși tătarii din Crimeea, odată cu anexarea acestei provincii ucrainene la Rusia.

Organizația Națiunilor Unite cere persoanelor cu influență asupra grupărilor armate responsabile de violențe în estul Ucrainei să facă tot posibilul să îi țină în frâu pe acești oameni, care încearcă să scindeze țara.