Situația dramatică a migrației în Republica Moldova – într-o pancartă la protestele din Chișinău

O pancartă cu două fotografii: una arată o familie numeroasă – adunată în jurul mesei, iar cealaltă – făcută după 2 ani – la aceeași masă, din familie au mai rămas doar doi oameni.

Restul – a emigrat.

Pancarta a fost remarcată ieri, la mitingul din capitala Republicii Moldova, unde mii de oameni au protestat din nou față de invalidarea alegerilor pentru Primăria Chișinău.

Imaginea – care a devenit virală – vorbește despre situația dramatică a migrației în Republica Moldova, unde populația a scăzut cu mai bine de un milion de persoane.

Potrivit presei de la Chișinău, femeia care a venit la protest cu această pancartă se numește Teodora Stancea și este din localitatea Dobrogea.

Una dintre fotografii a fost făcută în 2016 și arată familia reunită a femeii. Aceasta stă la masă cu cei trei copii și soții și soțiile lor, împreună cu cei 6 nepoți.

A doua fotografie, făcută în acest an, arată că la masă a rămas doar femeia, împreună cu soțul ei.

Copiii au decis că nu mai au niciun viitor în Republica Moldova și au emigrat în Anglia și Italia.

Jurnalista Natalia Morari, de la Chișinău, a scris pe pagina sa de Facebook:

„Toată Moldova în doar două fotografii. Aceasta este Teodora Stancea din Dobrogea. Acest colaj este povestea familiei ei: copiii au plecat în Anglia și Italia, cu tot cu nepoții. În doar doi ani din toată familia în țara au rămas doar doi. Povestind istoria ei, n-a mai rezistat și a inceput să plângă”.

Dacă la sfârşitul anilor ’80, în Republica Moldova trăiau aproximativ 4,5 milioane de oameni, acum populația țării a scăzut cu peste un milion.

Totodată, Republica Moldova este ţara cu cea mai mare rată de scădere a populaţiei din lume, iar zilnic peste 100 de persoane pleacă în alte ţări – în Federația Rusă sau în Uniunea Europeană.

Iar ONU a prognozat că până în 2050 populația Republicii Moldova va ajunge sub două milioane de locuitori.

Fotografia cu femeia care poartă pancarta cu povestea familiei ei a fost făcută la protestul care a avut loc ieri la Chișinău.

Mii de oameni s-au adunat din nou în Piața Marii Adunări Naționale din Capitala Moldovei.

Manifestația a fost organizată de Mișcarea de Rezistență Națională – formațiune apărută ca urmare a invalidării alegerilor pentru Primăria Chișinău.

Mişcarea de Rezistenţă Naţională cere validarea alegerilor, anularea sistemului mixt de vot, precum şi demiterea şi tragerea la răspundere a judecătorilor care au anulat scrutinul, în frunte cu preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, scrie presa de peste Prut.

Mii de oameni din mai multe colțuri ale Moldovei au venit în Chișinău.

”Trebuie să cerem demisia guvernării corupte”, „Așa ceva nu trebuie de lăsat” – asta aveau scris protestatarii pe pancarte.

După ce s-au strâns în Piața Marii Adunări, protestatarii au plecat în marș spre mai multe puncte cheie din Chișinău.

Cetăţenii sunt îndemnaţi să creeze celule de rezistenţă în fiecare localitate, scrie presa locală.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS