Confidenţialitate

Situația continuă să se înrăutățească în India. Peste 412.000 de cazuri noi, confirmate în 24 de ore | AUDIO

În ultimele 24 de ore, s-a înregistrat un nou record de infectări și decese provocate de COVID-19 în India: peste 412.000 de noi persoane infectate și aproape 4.000 de decese, într-o singură zi.

Guvernul indian admite că varianta dublu mutantă a coronavirusului, descoperită în martie, este cauza celui de-al doilea val al pandemiei. Specialiștii spun că un al treilea val este inevitabil.

Cea mai gravă situație este, în continuare, în capitala New Delhi, unde sistemul medical este copleșit și în zonele rurale, unde asistența medicală este limitată.

În unele sate, există decese în aproape fiecare a doua casă, a spus reprezentantul unei organizații caritabile care lucrează în nordul statului Uttar Pradesh. El a povestit pentru Reuters că oamenii sunt speriați, s-au adunat în case, au febră și tușesc iar în lipsa informațiilor, mulți cred că au de-a face cu gripa sezonieră.

După ce timp de o lună a negat că mutațiile suferite de virus ar fi dus la creșterea alarmantă a numărului de îmbolnăviri, Guvernul a recunoscut că varianta dublu mutantă a coronavirusului a provocat al doilea val al pandemiei în India.

În 8 state, aproape o treime din probele secvențiate s-au dovedit a fi variante mutante. Un consilier științific al guvernului a avertizat că al treilea val pandemic este inevitabil, având în vedere răspândirea largă a coronavirusului.

Varianta indiană poate apărea oriunde în lume, a explicat în Emisiunea Deșteptarea , Marius Geantă, președintele Centrului pentru Inovație în Medicină:

„Există o competiție între virus și sistemul imun al fiecăruia dintre noi, sistem imun care este întărit prin vaccinare. Virusul va încerca tot timpul să se adapteze, să-și modifice informația genetică, pentru a supraviețui. În România, sau în oricare altă țară, putem să evidențiem o variantă care să semene foarte mult cu varianta din India, fără ca acest lucru să însemne neapărat că persoana la care vom identifica această variantă a fost în India sau a intrat în contact cu cineva care a fost prin India.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

India este pe locul 2 în lume, după Statele Unite, cu cele mai multe cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei și până acum, peste 21 de milioane.

Stocurile de vaccin sunt insuficiente. Mai puțin de 300 de milioane de oameni dintr-o populație de 1,3 miliarde s-au vaccinat până acum cu ambele doze.

  • Florentina Mihăiță