Confidenţialitate

Site-urile instituțiilor publice din țară, legate de platforma „Fii pregătit” care oferă sfaturi în caz de dezastre | AUDIO

Fiecare instituție publică din țară – locală, județeană sau națională – va avea pe site-ul propriu trimitere spre platforma „Fii Pregătit”, care prezintă sfaturi pentru populație în caz de dezastre. Este una dintre măsurile pe care Guvernul le ia după cele două cutremure mari din zona Olteniei. De asemenea, de săptămâna viitoare va fi relansată campania națională „Nu tremur la cutremur”. Raed Arafat, secretar de stat, la începutul ședinței de guvern care are loc acum.

Raed Arafat, despre campaniile de pregătire a populației

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„În ultimii ani am desfășurat mai multe campanii de informare a populației, cea mai cunoscută fiind campania Nu tremur la cutremur, o campanie care urmează să revină pe 30 de posturi de televizine. Partea de platformă Fii pregătit – accesul la aceast platformă să fie asigurat pe fiecare site public al unei instituții centrale sau județene sau locale astfel încât populația să vadă butonul și să poată să acceseze platforma Fii pregătit, care are toate ghidurile pentru populație despre ce să facă înainte, în timpul și după un risc. Adică la cutremur, la inundații și în alte situații”, a spus Raed Arafat.

Raed Arafat a anunțat și că aplicația mobilă DSU a fost actualizată cu sfaturi pentru populație în caz de cutremur. 22 de localități au fost afectate după seismul de 5,6 pe Richter de ieri.

Nicio clădire nu este în pericol de prăbușire, mai spune secretarul de stat. Pe de altă parte, ministrul Dezvoltării a anunțat că statul are fonduri pentru consolidarea locuințelor cu risc seismic.

Cseke Attila: Statul acordă o finanțare nerambursabilă tuturor proprietarilor indiferent de forma de proprietate

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Statul acordă o finanțare nerambursabilă tuturor proprietarilor indiferent de forma de proprietate. Și în cazul blocurilor de locuințe cu proprietar privat, susținerea statului pentru construirea de risc seismic este nerambursabilă. Am introdus în finanțare în acest program pe lângă blocurile de locuințe și clădirile publice”, a spus Cseke Attila.

Nicolae Ciucă: Planurile nu ne lipsesc. Este important ca partea practică prin care punem în aplicare aceste planuri să se întâmple

Potrivit premierului, Nicolae Ciucă, de mâine se va constitui un grup de lucru cu scopul de a pune în practică planurile în caz de dezastre. Din acesta vor face parte mai multe ministere, Inspectoratul de stat în construcții, dar și asociațiile municipale și județene.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„De regulă, nu ne lipsesc aceste planuri și documentații. Putem recunoaște că avem rafturile pline de astfel de dosare. Este important ca partea practică prin care punem în aplicare aceste planuri să se întâmple. Acest grup de lucru va avea două domenii principale de urmărit și anume: domniul preveniriiv și domeniul pregătirii și răspunsului”, a spus Nicolae Ciucă.

Sursa foto: Fii pregătit

Citește și: Cutremurul de 5,7 grade produs în Oltenia a avut aproximativ 160 de replici. INFP anunță amplasarea unor stații de măsurare a activității seismice | AUDIO