Confidenţialitate

Sistemul Garanție-Returnare trebuie să pornească la 30 noiembrie. Mircea Fechet: Termenul nu este negociabil | AUDIO

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că nu este de acord cu o prelungire a termenului de operaţionalizare a Sistemului de Garanţie-Returnare, după ce RetuRO a solicitat prelungirea cu cel puţin trei luni a intrării lui în vigoare. 

“Termenul de 30 noiembrie 2023 rămâne termenul la care sistemul garanţie-returnare va porni în România. Acest termen nu este negociabil, iar eu consider că o ţară nu se poate construi din amânări”, a declarat ministrul Fechet după ședința de Guvern de la Palatul Victoria.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mircea Fechet mai spune că respectarea termenului stabilit este crucială pentru succesul Sistemului de Garanție-Returnare dar și pentru un mediu mai curat şi mai sănătos. de asemenea, i-a invitat pe reprezentanții companiei RetuRO la discuții pentru stabili foaia de parcurs pentru ca sistemul să fie funcțional la finalul lunii noiembrie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Industria a avut la dispoziţie cinci ani de zile, începând cu anul 2018, pentru a se pregăti indiferent dacă ești un mic producător de produse tradiționale sau dacă ești cea mai cunoscută companie de băuturi din lume, obligația privind gestionarea ambalejelor îți aparține și mă aștept să existe o conformare cu legislația în vigoare”, a mai declarat Mircea Fechet.

Odată implementat Sistemul de Garanție-Returnare, românii vor plăti o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată. Ulterior, pot duce recipientele la punctele de returnare organizate de comercianţi în cadrul magazinelor. În schimbul ambalajelor, vor primi valoarea garanției.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Citește și: Plafonarea adaosurilor comerciale ar putea fi prelungită și după luna noiembrie 2023. Cozonacul ar putea fi inclus pe lista alimentelor cu preț redus | AUDIO