Siria: Dezertarea unui important general

Se presupune că Manaf Tlas ar fi fugit în Turcia, cu destinația Franța, însă nu e limpede unde anume se află.

Un important general sirian, dintr-o familie apropiată președintelui Bashar al Assad, a dezertat.

Manaf Tlas făcea parte dintr-o unitate de elită, Gărzile Republicane, și a copilărit alături de președinte. Între timp, la Paris, Statele Unite și partenerii lor arabi încearcă să intensifice presiunile la adresa regimului sirian.Anunțul că generalul a dezertat a fost făcut de Laurent Fabius, ministrul de Externe al Franței.

Se presupune că Manaf Tlas ar fi fugit în Turcia, cu destinația Franța, însă nu e limpede unde anume se află militarul sirian.

Generalul de brigadă e cea mai înaltă oficialitate care abandonează regimul sirian după izbucnirea, anul trecut, a unei revolte antiguvernamentale fără precedent.

Forțele de ordine i-au reprimat violent pe protestatari. Se estimează că numărul celor uciși se apropie de 16.000, majoritate civili.

Ahmet Davatoglu, ministrul de Externe al Turciei, e de părere că e momentul ca presiunile la adresa lui Bashar al Assad să sporească. ‘Trebuie să punem capăt vărsării de singe și să asigurăm o tranziție pașnică’, a spus demnitarul turc.

Statele Unite ale Americii insistă că se impun sancțiuni internaționale la adresa regimului din Siria.

Numai că, la Conferința din Paris, nici Moscova, nici Beijingul nu sunt reprezentate. Or, cele două țări pot să-și exercite dreptul de veto și să blocheze eventuale rezoluții ONU referitoare la Siria.