Confidenţialitate

Sindicatul de Poliție Europol, despre dotările polițiștilor: Lunete „de pe vremea rușilor” și pistoale oferite fără pregătire | AUDIO

Vicepreședintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Ioan Cănărău, spune la Europa FM, că polițiștii, nici măcar cei din trupele speciale de elită, nu au echipamentul elementar de intervenție, funcțional.

Cei de la SAS au lunete de pe vremea rușilor, spune liderul sindical:

„Domnul ministru spunea că aveau dotarea afererentă, dar nici nu a specificat despre ce e vorba. Eu sunt convins că nu aveau o pușcă cu lunetă performantă, că ce au polițiștii în dotare este un model vechi, de pe vremea rușilor, care nu mai poate fi folosit, dar figurează la dotare.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De asemenea, acuză liderul sindical, deși polițiștii români au primit anul trecut, pistoale noi, nimeni nu le folosește de frică. De ce? Pentru că șefii poliției nu au organizat pregătire teoretică și nici tactică:

„Fostul ministru Vela, în campania electorală, i-a dotat pe polițiști cu pistoale performante, dar noi nu suntem instruiți să le folosim, le purtăm la centură și ne este frică să le folosim pentru că nu au făcut un minim instructaj. Nu știm cum se folosesc aceste pistoale. Domnul premier Cîțu s-a scuzat și a spus că a fost pandemie și și din aceste motive polițiștii nu au avut ședințe de tragere. Minciuni, nu a avut legătură, polițiștii se pot instrui.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O altă deficiență este lipsa de pregătire pentru intervenții de la înalțime. Doar cei de la SIAS București au brevete de alpiniști, atrage atenția Vicepreședintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Ioana Cănărău:

„Polițiștii din țară nu au, nu s-a preocupat nimeni să-i pregătească pentru astfel de situații. Din păcate, la Onești am pierdut două vieți omenești pentru că acolo nu au fost șefi responsabili, care să-și asume o decizie.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderul sindical îl acuză pe noul ministru de Interne că minte în ceea ce privește dotarile Poliției, refuză dialogul și nu pune șefi competenti în funcții:

„Nu s-a ocupat nimeni de astfel de lucruri, totul este lăsat la întâmplare pentru că avem în funcții cheie polițiști numiți, care nu au experiență. Luăm un polițist de la financiar și-l mutăm la ordine publică, împuternicit pentru șase luni, vă dați seama că habar nu are să conducă o astfel de structură.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.