Sindicatele verifică dacă bugetul pentru salarii este calculat corect

Salariile de la stat reprezintă una dintre cele mai mari cheltuieli din Produs Intern Brut, aproximativ 10% – potrivit proiectului de buget pentru anul 2019, publicat de Ministerul Finanțelor.

Sindicaliștii susțin că ar exista câteva probleme, iar în aceste zile vor verifica dacă bugetul pentru salarii este calculat așa cum trebuie, având în vedere majorarea salariului minim de la 1 ianuarie.

Bogdan Hossu, liderul CARTEL ALFA:

„ceea ce ne interesează și am dat și în teritoriu, ca să urmărească, este dacă fondurile de salarii sunt asigurate corespunzător, pentru asigurarea creșterii cu 25% a diferenței dintre salariile din 2022 și salariile din decembrie și asigurarea drepturilor marginale și a sporurilor, înghețate prin actele normative de la sfârșitul anului trecut, dar care trebuie să aibă o bază financiară asigurată în structura respectivă.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Trebuie să fim atenți la cum va fi dezbătut bugetul săptămâna viitoare în Parlament, a mai spus liderul – Cartel ALFA pentru Europa Fm.

„În parlament se pot depune amendamente până luni, la ora 13. Iar comisia de dialog social este convocată luni, la ora 15. Deci discuțiile cu partenerii sociali sunt numai formale și nu au nici un sens, atâtta timp cât nu mai pot avea nici un impact, chiar dacă justificările sunt corecte. ”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Social-democrații propun doar o săptămână de la prezentarea inițiativei în Parlament și până la votul final, mai puțin de două zile pentru depunerea de amendamente și doar câte o zi de dezbateri în comisii.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS