Confidenţialitate

Simona Radiş, după aurul cucerit la JO 2020: Această medalie este minunată!

Campioană olimpică a României în proba de dublu vâsle din concursul olimpic de canotaj alături de Ancuța Bodnar, Simona Radiş s-a declarat fericită de performanța reușită.

”Au fost doi ani de zile în care am muncit enorm de mult şi am reuşit să aducem acest rezultat mult dorit de noi şi de toată lumea. Această medalie este minunată, încă nu realizez ce s-a întâmplat, cred că mai am nevoie de câteva ore ca să îmi dau seama că da, noi am luat medalia de aur şi mergem acasă cu ea. Suntem fericite”, a declarat sportiva după festivitatea de premiere de la Sea Forest Waterway, consemnează Agerpres.

Bodnar şi Radiş, vicecampioane mondiale (2019, Linz), au condus cursa de la un capăt la altul, câştigând cu timpul de 6 min 41 sec 03/100, stabilind şi cel mai bun timp olimpic. Precedenta performanţă aparţinea Marii Britanii (6:44.33) şi fusese stabilită în 2012, la Londra.

Noua campioană olimpică a descris cum s-a desfăşurat cursa care a consacrat barca de dublu vâsle în istoria canotajului românesc şi a sportului românesc.

”A fost o cursă foarte grea, condiţiile au fost destul de dificile, dar am reuşit să gestionăm bine toată situaţia. Pe lângă faptul că am luat medalia de aur, am reuşit să batem şi recordul olimpic, care este încă un motiv de bucurie pentru noi. Pornim cu încredere de acum încolo, pentru că drumul nostru este abia la început. Vom creşte mai frumos decât am făcut-o până acum. Suntem puternice, dar vom deveni şi mai puternice. Nu putem să spunem decât că avem încredere, că lucrurile vor decurge mult mai bine şi acum mergem să-i încurajăm pe colegii noştri, pentru că avem încredere în ei că vor aduce rezultate frumoase”, a spus Simona Radiş, înainte ca echipajul masculin de patru rame fără cârmaci să câştige medalia de argint.

Simona Radiş a dezvăluit cum s-a încurajat înainte de cursă cu Ancuţa Bodnar, pentru a alunga gândurile negative dinaintea unei curse pe care româncele au dominat-o cap-coadă: ”Înainte de cursă, am vorbit una cu cealaltă, adevărul este că am avut emoţii, pentru că în subconştient mereu apar gânduri mai negative, chiar dacă nu ar trebui. Am avut tăria să le gestionăm bine, am vorbit cu Ancuţa şi am spus să dăm până la finiş o lovitură în plus. Mereu împreună orice s-ar întâmpla. Pentru că asta facem mereu şi o facem bine”

Victoria canotoarelor Radiş şi Bodnar a stârnit o mare bucurie în ţară şi telefoanele celor două campioane olimpice au fost asaltate cu mesaje şi felicitări: ”Cred că mulţi români s-au trezit de dimineaţă, pentru că am primit o grămadă de mesaje şi chiar şi acum telefonul meu şi al Ancuţei bubuie de mesaje. Sunt foarte mulţi oameni alături de noi şi nu putem decât să le mulţumim. Pentru că acest lucru chiar contează, simţim energia pozitivă şi primim încredere prin aceste încurajări. Chiar înainte de ora 03:00, mulţi s-au trezit, pentru că primeam deja mesaje, deci ei au trăit cu sufletul”.

Bodnar şi Radiş au condus cursa de la un capăt la altul, câştigând cu timpul de 6 min 41 sec 03/100, stabilind şi cel mai bun timp olimpic. Precedenta performanţă aparţinea Marii Britanii (6:44.33) şi fusese stabilită în 2012, la Londra.

Cele două românce, aflate la prima lor participare olimpică, sunt duble campioane europene în această probă (Poznan 2020, Varese 2021).

Medaliile de argint au fost câştigate de Noua Zeelandă (Brooke Donoghue, Hannah Osborne), în 6 min 44 sec 82/100, iar bronzul a revenit olandezelor Roos de Jong şi Lisa Scheenaard, cronometrate în 6 min 45 sec 73/100.

Iniţial finala era programată marţi, dar cursele au fost amânate cu o zi din cauza condiţiile potrivnice.

În proba masculină de patru rame, prin Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari au încheiat pe locul secund, obținând argintul.

Australia (Alexander Purnell, Spencer Turrin, Jack Hargreaves, Alexander Hill) s-a impus cu timpul de 5 min 42 sec 76/100, stabilind cel mai bun timp olimpic, întrerupând seria Marii Britanii, care ratează în premieră aurul olimpic după 20 de ani.

Tricolorii au încheiat în 5 min 43 sec 13/100, sosind la 37/100 de campionii olimpici. Cei patru componenţi ai bărcii României sunt vicecampioni europeni la Varese, anul acesta, şi vicecampioni mondiali la Linz, în 2019. Ţigănescu, Berariu şi Pascari sunt şi campioni europeni în 2018, la Glasgow.

Bronzul a revenit Italiei (Matteo Castaldo, Marco di Costanzo, Matteo Lodo, Giuseppe Vicino), în 5 min 43 sec 60/100.

La dublu vâsle feminin, categorie uşoară, Ionela Cozmiuc şi Gianina Beleagă au reuşit calificarea în finala A, la fel ca şi echipajul de dublu rame masculin, format din Marius Cozmiuc şi Ciprian Tudosă.

În recalificări, cu cea mai bună performanţă a anului, echipajul de 8+1 feminin (Magdalena Rusu, Viviana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereş, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu, Daniela Druncea) a încheiat pe locul 1 şi va evolua în finala pentru medalie.

La 8+1 masculin, echipajul format din Alexandru Chioseaua, Florin Lehaci, Constantin Radu, Sergiu Bejan, Vlad Aicoboae, Constantin Adam, Florin Arteni, Ciprian Huc, Adrian Munteanu, a ocupat ultimul loc şi nu a reuşit calificarea pentru medalii.

La dublu rame feminin, echipajul format din Adriana Ailincăi şi Iuliana Buhuş a ratat calificarea în finala A, urmând să evolueze în finala B.

Finalele sunt programate joi şi vineri.

În istoria JO, bilanţul canotajului românesc a ajuns la 20 de medalii de aur, 20 de argint şi 9 de bronz.

La actuala ediție, România a obținut până acum la trei medalii, una de aur şi două de argint (una obţinută de Ana-Maria Popescu la spadă individual).