Silvio Berlusconi condamnat la un an de închisoare

Berlusconi va ataca insa in apel decizia judecatorilor iar acest lucru suspendă aplicarea pedepsei în Italia.

Silvio Berlusconi a fost judecat pentru publicarea ilegală, la sfârşitul lui 2005, în Il Giornale, ziarul grupului său, a unei conversaţii telefonice interceptate între liderul stângii de la vremea respectivă, Piero Fassino, şi preşedintele grupului de asigurări Unipol, Giovanni Consorte, în contextul în care această companie a lansat o ofertă pentru banca BNL în cadrul unei licitaţii. În această conversaţie, Fassino îi spunea lui Consorte ‘acum avem o bancă’.

Potrivit parchetului, cazul ‘nu constă doar într-o scurgere de infomaţii’, ci i-a produs totodată un prejudiciu lui ‘Fassino, la acea vreme liderul opoziţiei’, cu doar câteva luni înainte de alegerile legislative din 2006, câştigate cu un scor strâns de stânga, care înainte de scandalul Unipol înregistra un avans important în sondaje.

Decizia în cazul încălcării secretului instrucției este prima din cele trei aşteptate în această lună pentru Il Cavaliere, celelalte două referindu-se la procesul în apel pentru fraudă fiscală (Mediaset) şi cel în primă instanţă pentru prostituţie cu minore şi abuz de putere (Rubygate).

Prescrierea faptelor în cazul Unipol va interveni în iulie-august, înaintea unei eventuale condamnări definitive.

Oricum trebuie spus că, în Italia, În cazul pedepselor mai mici de doi ani şi atunci când condamnatul este în vârstă de peste 75 de ani, acesta nu merge, în general, la închisoare, ci poate fi plasat sub arest la domiciliu sau încredinţat serviciilor sociale.

Pe de altă parte, Curtea de Casaţie l-a achitat pe Silvio Berlusconi printr-o sentinţă definitivă, în noaptea de miercuri spre joi, în procesul Mediatrade, în care acesta era suspectat de fraudă fiscală.