Confidenţialitate

Sibiu: O treime dintre angajații Bibliotecii Județene vor fi concediați

În Sibiu, o treime dintre angajații Bibliotecii Județene urmează a fi concediați, iar alții vor avea program redus și automat salarii mai mici de la 1 iulie, prevede un proiect al Consiliului Județean.

Situația din Sibiu nu este singulară. Mai sunt prevăzute  restructurări de personal și în alte județe – a spus la Europa FM,  Dragoș Neagu, președintele Asociației Naționale a Bibliotecilor Publice din România.

”Am înțeles că s-au făcut toate demersurile pentru a putea fi compensată această lipsă de fonduri, adică nu se mai achiziționează cărți, activitățile culturale au fost reduse la maxim, practic nu se mai fac nici un fel de activități culturale. Se pare că nu au ajuns măsurile care au fost luate și s-a recurs la variante mai dure, cum ar fi reducerea timpului de lucru, concomitent cu reducerea personalului. Mai există o restructurare la Biblioteca din Oradea și am auzit că ar mai fi la Biblioteca Județeană din Bistrița.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Atât pandemia, cât și scăderea sumelor alocate bibliotecilor din bugetul național au contribuit la disponibilizarea bibliotecarilor – mai spune Dragoș Neagu:

”Destul de reduse încasările bugetare în perioada aceasta, o grămadă de companii private și-au întrerupt activitatea și nu au mai existat acele impozite și taxe. Iar de la nivel național nu s-a mai primit nimic, cel puțin în cazul meu, de doi ani de zile, bugetul Consiliului Județean a scăzut cu 30%”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Președintele Asociației Naționale a Bibliotecilor Publice din România a amintit că nu e prima oară când se fac disponibilizări în rândul bibliotecarilor: în 2009, au fost biblioteci care au pierdut până la 15-20 la sută din personal, ca urmare a crizei financiare.