Confidenţialitate

SIBIU: Mii de persoane păcălite cu locuri de muncă în străinătate

90 de persoane sunt audiate la Sibiu, miercuri, după ce procurorii au găsit 4.000 de oameni înșelați cu locuri de muncă în străinătate.

Anchetatorii estimează, însă, că numărul victimelor depășește 10.000 de persoane.

Procurorii DIICOT Sibiu și polițiștii au făcut miercuri 39 de percheziții la locuințele unor persoane și la sediile a 13 societăți comerciale din Sibiu, Teleorman și Hunedoara, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în înșelăciune, cu consecințe deosebit de grave.

În total, 90 de persoane sunt audiate în acest caz.

Din cercetări a reieșit că, în perioada februarie 2014 – prezent, în orașul Sibiu au fost înființate mai multe societăți comerciale, administrate de aceleași persoane, care se ocupau de plasarea forței de muncă în străinătate și care, de fapt, nu au avut niciun moment intenția desfășurării efective a activității, ci doar inducerea în eroare a persoanelor de bună-credință, pentru obținerii de foloase necuvenite.

Astfel, suspecții postau anunțuri pe diferite site-uri de profil din România prin care promiteau locuri de muncă în condiții avantajoase în străinătate, convingându-i telefonic pe cei interesați să se prezinte la sedii, unde, pentru sume cuprinse între 400 – 700 de lei, ofereau garanția găsirii unui loc de muncă. În realitate, persoanele respective nu au făcut nimic pentru obținerea locurilor de muncă.
Până acum s-a stabilit că au fost prejudiciate aproximativ 4.000 de persoane, de la care au fost încasați peste 2.000.000 de lei. Există însă indicii că, în realitate, numărul victimelor ar fi mult mai mare, de peste 10.000 de persoane.

Anchetatorii au găsit la percheziții 200.000 de lei, documente, zeci de telefoane mobile și suporturi de stocare.