Si la Galati e alerta pe Dunare

Autoritățile monitorizează creșterile de debite şi niveluri pe toate cursurile de apă ce ar putea ieși din matcă din cauza ploilor torenţiale care vor cădea în următoarele zile.

Deși Dunărea este în scădere la Galați, autoritățile locale mențin gradul de alertă ridicat.

Viitura de pe fluviu nu amenință cartierele de locuințe din oraș, dar a inundat faleza inferioară pe anumite porțiuni, lucru care a creat probleme agenților economici riverani și operatorilor portuari. Punctual, au fost supraînălțate gurile de canalizare de pe malul Dunării și s-au ridicat diguri din saci cu nisip, pe porțiunile mai joase de pe faleză.

În paralel, Șantierul Naval și porturile și-au luat măsuri conform planurilor de apărare în caz de inundații pentru a-și proteja navele, silozurile, danele și mijloacele de producție.

Alertă este însă și în jumătate de nord a județului Galați, pe afluenții Siretului și Prutului. Acolo, hidrologii au instituit cod portocaliu de inundații din cauza ploilor torențiale care amenință zona în următoarele zile. La primăriile din localitățile riverane s-a instituit serviciul de permanență și sunt monitorizate cursurile de apă care se varsă în Siret și Prut, dar și versanții din zona deluroasă a județului, pe care se pot crea torenți și pâraie.

În toamna anului trecut ploile torențiale și revărsările unor râuri au făcut ravagii în județul Galați. Opt oameni au murit atunci luați de ape, iar pagubele materiale s-au ridicat la câteva zeci de milioane de euro.