Și în 2013, vor fi turbulențe în zona euro – spun analiștii

Europa e principalul risc pentru economia mondială în 2013 – apreciază un american, laureat al Premiului Nobel pentru Economie.

Grecia și Spania se află într-o criză din care nu se întrevăd semne că ar putea să iasă prea curând – e de părere americanul Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru Economie.

El consideră – într-un articol preluat de Agenția France Presse – că turbulențele economice din Europa vor fi principalul risc pentru economia globală în 2013. Din păcate, pactul bugetar nu este o soluție – spune acesta, care precizează că achiziționarea de obligațiuni de stat de către Banca Centrală Europeană nu poate fi decât un medicament temporar. Situația se va agrava dacă BCE va acorda finanțare cu condiția continuării politicilor de austeritate – a precizat acesta.

În privința României, analiștii din țara noastră apreciază că vor fi decisive măsurile pe care le va lua Guvernul, în următoarele luni, pentru stimularea economiei. E important ca absorbția fondurilor europene să crească, investițiile în intrastructură să fie prioritare, iar banii publici cheltuiți în mod eficient. Și nu în ultimul rând, economia trebuie să revină în prim-plan, în locul scandalurilor politice.