Confidenţialitate

„Shakespeare Lives” & „The Actors’ Gang”, în Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu

Festivalul Internațional de Teatru Sibiu 2016 – FITS 2016 – prezintă unul dintre cele mai ample programe prin care sunt marcați cei 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare. Spectacole de teatru (producții autohtone și „Visul unei nopți de vară” în versiunea trupei The Actors’ Gang din Statele Unite), conferințe și lansări de carte – toate sunt programate în această săptămână. FITS 2016 continuă până duminică, 19 iunie.

***

Shakespeare Lives (Teatrul Shakespeare’s Globe, în parteneriat cu British Council) propune o proiecție-maraton cu 37 de scurt-metraje realizate după piesele lui Shakespeare, care includ scene filmate în locațiile pe care și le-a imaginat autorul când le-a scris. Cu o distribuție fenomenală, care îi include cei mai buni actori din întreaga lume, „Shakespeare Lives” este o sărbătorire extraordinară a vieții, a muncii și a moștenirii lăsate de marele dramaturg, la 400 de ani de la moartea acestuia. Sibiu este al treilea oraș din lume în care are loc această proiecție specială, după Londra și Madrid.

Shakespeare Lives  – 18 & 19 iunie, ora 12.00,  la Casa Altemberger – Muzeul de Istorie

shakespeare-lives

Conferința specială „Shakespeare, din nou și pentru totdeauna” – Octavian Saiu în dialog cu Nigel Townson (British Council), Radu Boroianu (ICR) și Constantin Chiriac.

Lista completă a conferințelor FITS 2016 o găsiți AICI.


Povestiri după piesele lui Shakespeare (România, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu), coordonator: Marian Râlea. Tinerii masteranzi de la ULBS vor cuceri oraşul cu scurte evenimente inspirate din piesele lui Shakespeare, dar şi din povestirile scrise de Charles şi Mary Lamb, demonstrând că teatrul nu are vârstă şi că temele elisabetane sunt aceleaşi în trecut ca şi în prezent.


Sonete. Un proiect coordonat de Bogdan Sărătean, Noel Witts, Teresa Brayshaw, în cadrul căruia, la începutul evenimentelor desfășurate în biserici și catedrale, vor fi recitate sonete alese din opera lui Shakespeare, în română, de către un actor de la Teatrul Național „Radu Stanca”, și în engleză de către invitați străini. Mai mult, președintele FITS, Constantin Chiriac, a declarant că va recita un fragment din opera marelui dramaturg în aparițiile publice.


Lansare de carte. „Hamlet și nebunia lumii” de Octavian Saiu, ediția în limba engleză.

„Astăzi, când urgia din Lear se retrage ca un tsunami şi lasă în urmă prăpădul dezumanizării, singura piesă în care ne regăsim e Hamlet – cu toată nebunia dezlănţuită de acolo, pe care patru secole de posteritate au camuflat-o pentru a ne lăsa nouă voluptatea amară de a o trăi pe propria piele. Hamlet este contemporanul nostru, pentru că e nebun. Şi ca el suntem cu toţii. Personajul acesta nu mai e de mult prinţul renascentist care-şi contemplă natura interioară. Nici eroul răzvrătit care încearcă să salveze lumea. Este doar profilul spart al omului din acest început de mileniu. Hamlet suntem noi.” Octavian Saiu


„Noaptea bufonilor” (România, Teatrul National „Radu Stanca”), versiune scenică și regie: Alexa Visarion. Pornind de la piesa „Cântecul lebedei” – pe care Cehov o considera „cea mai mică dramă din lume” – regizorul Alexa Visarion a creat o versiune scenică proprie după texte de Cehov și Shakespeare cu dorința și ambiția de a-i aduce împreună pe cei doi dramaturgi care au exprimat, fiecare în stilul său, existența tragi-comică a ființei umane. Spectacolul este un omagiu adus Teatrului și Actorului. Ilie Gheorghe este Actorul, cel care se găsește întotdeauna la rampă. Marian Râlea este sufleorul, cel nevăzut de public, dar care devine acum partenerul de scenă al Actorului, într-un dialog ce reconstituie fragmente din marile texte dramatice

„Noaptea bufonilor”, după A.P. Cehov și W. Shakespeare

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, 17 iunie, ora 18.00 

Regia: Alexa Visarion
Scenografia: Alin Gavrilă
Concept coregrafic: Adriana Bârză
Ilustrația muzicală: Alexa Visarion
Asistent regie: Dana Taloș
În distribuție: Ilie Gheorghe, Marian Râlea, Veronica Arizancu / Gabriela Pârlițeanu, Ioana Cosma / Maria Soilică
noaptea-bufonilor-2

„A douăsprezecea Noapte” (România, Teatrul Metropolis), versiune scenică: Victor Ioan Frunză. Dramă și comedie, travestiuri și farse, cinism și ironie mușcătoare, sunt tot atâtea ipostaze și pretexte de discutat despre iubire.

În distribuţie: Diana Cavallioti, Alexandru Pavel, George Costin, Nicoleta Hâncu, Adrian Nicolae, Sorin Miron, Andrei Huţuleac, Andreea Grămoşteanu, Alin Florea, Codrin Boldea, Matei Arvunescu, Carol Ionescu, Costin Dogioiu, Flavius Călin, Marian Olteanu, Voicu Aaniţei, Andrei Redinciuc, Ştefan Mohor, Paul Radu

„A douăsprezecea Noapte”  Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, 18 iunie, ora 20.00.

a-douaspezecea-noapte-3


„Visul unei nopți de vară” ( The Actors’ Gang, SUA), regia Tim Robbins. O lume suprarealistă cu zâne, vrăji, incantații, îndrăgostiți fermecați prin magie, regina zânelor care face dragoste cu un măgar. Lumea în dezordine, îndreptată de neastâmpărul nopții. Treisprezece actori ai companiei The Actor’s Gang, alături de regizorul Tim Robbins și co-regizorul artistic, Cynthia Ettinger, iluminează pădurea lui Shakespeare cu muzică originală, exprimare cinetică și o abordare pătimașă a realităţii și magiei conținute în limbajul piesei.

„Aceasta este una dintre piesele mele preferate scrise de Shakespeare; conține foarte multe straturi de adevăr, neadevăr, vis, realitate, magie și înșelătorie. O dispută conjugală tulbură universul, iar situația confuză rezultată este periculoasă și plină de comportamente scandaloase și extrem de amuzante.”Tim Robbins

„Visul unei nopți de vară” – 16 iunie, ora 20.00, Filarmonica / 17 iunie, ora 18.00, Filarmonica 

visul-unei-nopi-de-vara-1