Sfatul de drum bun: neatenția la volan, sursa multora dintre tragediile de pe șosele

Sfatul de drum bun de astăzi se referă la atenția la volan, sau mai bine spus neatenția la volan, căci ea este sursa multora dintre tragediile de pe șosele.

Ce înseamnă a fi atent la volan? În câteva cuvinte înseamnă a vedea și a analiza informațiile din jur, pentru a putea anticipa o situaţie neprevăzută și pentru a putea evita pericolele ce pot aparea în trafic.

De prea multe ori auzim sau citim știri de presă a cărei propoziție de început este ”o secundă de neatenția a generat…” și știrea se continuă cu informații despre un alt accident grav, și un altul și tot așa, căci sunt cu zecile zi de zi… În acest context am să vă reamintesc că, într-o secundă, o mașină la 50km/h parcurge o distanță de aproape 14m, iar la 100km/h, în aceeași secundă, parcurge 27m.

Neatenţia la volan este efectul uneia sau a mai multor cauze: oboseală, telefonul mobil, stresul, discuțiile cu ceilalți pasageri, mâncatul, băutul sau fumatul la volan, și nu în ultimul rând atenția pe care o aloci problemelor cotidiene. Toate acestea distrag atenţia șoferului de la condus preț de câteva momente, iar acele momente de neatenţie pot genera condiţii de accident, deoarece reacţiile noastre sunt întârziate în momentul apariţiei situaţiilor potențial periculoase.

Și pentru a vedea cât de atenți sau neatenți sunteți când va aflați la volan, va propunem următorul exercițiu: Încercați pe parcursul primelor 10 minute pe care le veți conduce să nu faceți nimic altceva decât să fiți atenți la condus, să nu faceți nimic din cele enumerate mai devreme. Reușiți asta? Cei mai mulți dintre noi vor constata că nici nu au plecat bine de pe loc și le-a și fugit gândul la problemele de acasă sau de la job, au pus mâna pe telefon sau au căutat ceva în poșetă, etc. Iar dacă ați reușit preț de 10 minute să faceți asta, atunci încercați să o faceți preț de 20 de minute, și tot așa. În acest fel vom vedea cam care este gradul de atenție al fiecăruia dintre noi. Și foate probabil că nu vom fi încântați de răspuns!

Așa încât să țineți minte că oricât de buni șoferi am crede că suntem, neatenția la volan ne face pe toți la fel de vulnerabili în cursa pentru viață!

Să aveți drum bun și mare atenție la … neatenție!