Confidenţialitate

Sfântul Valentin: Cumpăraţi sau nu cadou persoanei iubite de Ziua Îndrăgostiţilor?

Nu știu exact cine a hotărât că Sfântul ăsta Valentin trebuie să pice exact pe 14 februarie, dar la noi la firmă pică al naibii de bine, exact după ziua de salariu. Că știți vorba aia … Ce sărbătoarea dragostei, ce Ziua Îndrăgostiților, dacă nu faci şi tu un cadou ceva?

În sânul Bisericii Ortodoxe, mai exact între o parte a preoțimii și enoriași s­-a născut un soi de dezbatere mai mult sau mai puțin serioasă, de fapt preoții chiar o iau în serios mai ales când văd cum își aruncă creștinii bunătate de bani pe cadouri, oricum o dezbatere despre cât de păcat e să sărbătorești Sfântul ăsta Valentin. Că e prea comercial pentru sfânta taină a căsătoriei, că adevăratul Sfânt Valentin se sărbătorește în iunie iar nu în februarie, că e atât de materialist sfântul ăsat din 14 februarie încât îl rușinează și pe sfântul Black Friday din toamnă …

Ce mai că la deal vale… Sfântul Valentin ar trebui ignorat cu desăvârșire de un adevărat creștin! Alţi preoţi, chiar ortodocşi, spun că, din contră, orice pretext e bun pentru ca oamenii să fie drăguţi unii cu alţii şi ca să îşi arate afecţiunea.

Bisericos sau nu, religios sau mai puțin, fiecare dintre noi trece zilele astea prin această dilemă… să-­i cumpăr un cadou sau să mă prefac că ţin mai mult la Dragobete? Ştiţi, contează şi frica de Dumnezeu, dar mai aproape e, cred, frica de nevastă… Și chiar dacă te prezinți cu povești de genul “Ziua Îndrăgostiților e în fiecare zi din an, nu­-mi trebuie ocazie specială”, parcă tot te simți prost atunci când iubitul sau iubita ta nu primesc nimic de la nimeni, în timp ce în jur este o adevărată isterie a cumpărăturilor, a cadourilor, a festivismului mai ieftin sau mai scump.

Așa că m-­am gândit, stimați domni și stimate doamne, să ne sfătuim azi mai din timp, ca să putem lua până sambătă, 14 februarie, o decizie în cunoștință de cauză … Ce faci de Sfântul Valentin? te prezinți cu flori și un cadou, conformându-­te, de fapt, atât de lipsit de originalitate și de romantism cum fac toți ceilalţi, sau faci pe deșteptul și spui “Dragă, 14 februarie e o zi la fel de bună ca oricare alta ca să ies cu băieții la o bere”?

[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/romania-in-direct-despre-sf-valentin-11-februarie-2015?in=europafmromania/sets/rom-nia-n-direct”]