Confidenţialitate

Sezonul gripal ar putea fi unul sever, avertizează Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor

Avertismentul vine de la Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor: sezonul gripal care vine ar putea fi unul sever, iar acesta adăugat pandemiei COVID-19 riscă să determine „consecinţe serioase” prin presiunea suplimentară asupra sistemului sanitar. În România, încă nu a început Campania de vaccinare antigripală.

Specialiștii Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor spun că tulpina de gripă predominantă de anul acesta anul acesta, A(H3N2), afectează mai mult vârstnicii şi este asociată unei eficacităţi mai reduse a vaccinului antigripal.

Există deja indicii, spun specialiștii, că sezonul gripal care vine ar putea fi sever. Pentru sezonul gripal 2021-2022, în România, Ministerul Sănătății a comandat 2 milioane de doze de vaccin antigripal. Acestea nu au ajuns, încă, la medicii de familie.

Anul trecut, epidemia de gripă a fost aproape inexistentă datorită măsurilor de protecție anticovid, dar și a unei vaccinări antigripale record în România: aproape 3 milioane de persoane. Medicul Gindrovel Dumitra.

Vaccinarea, atât antigripală cât şi anti-COVID-19, oferă protecţie în faţa formelor severe de boală, subliniază medicii.