Sezonul anomaliilor meteo în Europa

În Polonia, o furtună puternică a măturat în ultimele 24 de ore sudul țării, în timp ce zona Balcanilor a fost lovită de un val de caniculă.

În Polonia rafalele puternice de vânt şi ploaia torenţială au rupt copaci şi au aruncat fragmente de acoperişuri pe drumuri. Din cauza drumurilor afectate, localităţi întregi au fost izolate, iar echipele de salvare nu pot să ajungă la sinistraţi.

Și în Norvegia, un uragan care a umflat apele râurilor și a inundat zeci de case, i-a făcut pe oameni să-și părăsească locuințele.

Lucrurile stau cu totul altfel în țări cA Bulgaria, România și Croaţia, unde agricultorii se plâng de valul de căldură fără precedent şi ridică din umeri, uitându-se cum soarele le face scrum culturile agricole. Chiar şi sistemul de irigaţii se dovedeşte neputincios în faţa caniculei care se prelungeşte de mai multe săptămâni.

Pentru al treilea an, Croaţia se confruntă cu o secetă severă. Este de aşteptat ca şi anul acesta recolta să fie mică. În oraşele mari este chiar mai rău. Asfaltul se topeşte literalmente sub razele nemiloase ale soarelui, iar aerul rămâne încins şi pe timpul nopţii.

Temperaturi foarte ridicate și în Grecia și Italia, de unde turiştii pleacă spre destinaţii mai răcoroase.