Confidenţialitate


Sesizarea privind Secţia de investigare a magistraţilor, în dezbaterea CCR


Sesizarea privind Secţia de investigare a magistraţilor, în dezbaterea CCR

Curtea Constituţională a României discută, miercuri, sesizarea PNL şi USR privind legea de aprobare a OUG referitoare la operaţionalizarea Secţiei de investigare a magistraţilor, relatează Agerpres.

În decembrie 2018, PNL şi USR au sesizat CCR în privinţa proiectului de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 90/2018 referitoare la operaţionalizarea Secţiei de investigare a magistraţilor.

“Avem motive atât cu privire la modul în care a fost adoptată această OUG, precum şi modalitatea exactă în care au fost formulate textele normative din cuprinsul OUG. Am solicitat CCR să sesizeze Curtea de Justiţie a UE cu un număr de patru întrebări preliminarii, care, sperăm noi, odată trimise Curţii Europene şi Curtea Europeană pronunţându-se asupra acestor întrebări, va lămuri pentru totdeauna pe fiecare dintre noi dacă raportul MCV, rapoartele din desfăşurarea activităţii de monitorizare, control şi verificare al nostru sunt obligatorii“, explica, atunci, deputatul liberal Ioan Cupşa.

Deputatul USR Stelian Ion preciza că partidul său consideră recomandările din rapoartele MCV obligatorii pentru România.

“Noi considerăm că aceste recomandări sunt obligatorii pentru România şi CCR, indiferent că va sesiza sau nu va sesiza Curtea Europeană cu privire la această chestiune, va trebui să ţină cont de practica sa anterioară şi anume de Decizia 2 din 2012 în care a spus foarte clar că aceste recomandări din cadrul rapoartelor pe MCV ale Comisiei Europene sunt obligatorii. Mai mult, ne-am opus şi USR şi PNL şi în Comisia Iordache şi în plen, ori de câte ori s-a discutat despre instituirea acestei Secţii speciale de anchetare a magistraţilor, pentru că, aşa cum am văzut zilele trecute, ea a devenit un instrument de presiune asupra magistraţilor”, arăta Stelian Ion.

“Am invocat motive foarte clare şi consistente de neconstituţionalitate, între ele lipsa urgenţei, am invocat încălcarea principiului separaţiei puterilor în stat, am invocat obligativitatea acestor rapoarte pe MCV, sunt chestiuni foarte clare, faptul că nu se poate prin ordonanţă de urgenţă modifica structura unei instituţii fundamentale a statului român cum este Ministerul Public. Sunt foarte multe argumente care sperăm că-şi vor găsi ecoul şi în decizia CCR”, mai spunea deputatul USR.

 


Ultimele stiri
Ministrul Muncii, noi precizări despre taxarea pensiilor mai mari de 3000 de lei net și acordarea tichetelor de…

Ministrul Educației: Nimeni nu va fi dat afară din sistem. Păstrăm salariul, dar scad veniturile | AUDIO

Câți bani va reuși statul să adune la buget prin măsurile fiscale anunțate. Ministrul Finanțelor a transmis calculele…

Petrecere de mii de euro la Salrom, în timpul crizei de la Praid. Ministrul Economiei a publicat nota…

Meciul de retragere a Simonei Halep va avea loc pe 13 iunie 2026, la Cluj. Biletele pentru eveniment…

Liderul partidului DREPT depune plângere penală împotriva lui Marcel Ciolacu: „În opinia mea, e vorba de mai multe…

Reacția CCR privind indemnizațiile de 180.000 de lei: Niciunul dintre judecătorii al căror mandat se încheie nu a…

Ioana Ene Dogioiu preia, începând de săptămâna viitoare, funcția de purtător de cuvânt al Guvernului Bolojan

Atacantul portughez Diogo Jota s-a stins din viață în urma unui accident de mașină pe o autostradă din…

Sibiu: Doi polițiști au ajuns la spital după ce au intrat cu mașina de serviciu într-un cap de…



Abonează-te la notificări
Rămâi la curent cu ultimele știri și când nu ai site-ul deschis!
Acceptă notificările din fereastra ce apare, sau din bara de adresă a browserului tău.