Confidenţialitate

Sesiune extraordinară astăzi la Senat. Pe ordinea de zi: OUG prin care se reintroduce posibilitatea deconectării rău-platnicilor de la gaze și electricitate. 

Senatul se întrunește marți în sesiune extraordinară. Pe ordinea de zi se află ordonanța de urgență prin care se reintroduce posibilitatea deconectării rău-platnicilor de la gaze și electricitate.

Ședința de plen a Senatului este programată pentru ora 14:00.

Ordonanța de urgență care urmează să intre în dezbatere și la vot a fost aprobată săptămâna trecută de guvern.

Actul normativ anulează o facilitate introdusă anul trecut, în timpul stării de urgență, care interzicea deconectarea rău-platnicilor de la gaze și electricitate.

Autoritățile spun însă că mulți, atât consumatori casnici, cât și non-casnici, au profitat de această facilitate și au refuzat în mod deliberat să își plătească facturile.

Sunt peste 170.000 de români care nu și-au achitat facturile la curent și gaze, iar datoriile lor se ridică la un sfert de miliard de euro.

Potrivit ordonanței de urgență, restanțierii nu vor fi deconectați automat, ci vor beneficia de o perioadă de grație de trei luni, timp în care pot negocia cu furnizorii de energie și gaz modalitatea de plată a facturilor.

Ordonanța de urgență este deja în vigoare.