Confidenţialitate

Serurile Pfizer și AstraZeneca oferă, după prima doză, același tip de protecție la persoanele de peste 80 de ani

Atât serul Pfizer cât și cel AstraZeneca oferă același tip de protecție la persoanele de peste 80 de ani, după administrarea unei singure doze.  Asta arată primul studiu care compară două tipuri diferite de vaccin.

Mai mult, la capitolul anticorpi, cele două vaccinuri sunt la fel de bune, arată studiul realizat în Marea Britanie.

La unison, autorii studiului din Marea Britanie au spus că „aceste vaccinuri sunt atât echivalente, cât şi eficiente în a induce un răspuns al anticorpilor în marea majoritatea a persoanelor”.

Studiul din Marea Britanie este primul din lume care a realizat o comparaţie directă între reacţiile imunitare declanşate de vaccinurile Pfizer (de tip ARN mesager) şi AstraZeneca (de tip vector viral).

Au fost analizate probe de sânge prelevate de la 165 de persoane cu vârste cuprinse între 80 şi 90 de ani, vaccinate cu o doză.

Anticorpii au fost prezenţi în proporție de 93 % pentru cei 76 de participanţi care au primit prima doză de vaccin Pfizer, și de 87% pentru restul de participanţi inoculaţi cu prima doză a vaccinului AstraZeneca.

În plus, la nivelul celulelor T, a fost observat un răspuns imunitar chiar mai puternic în rândul persoanelor vaccinate cu serul AstraZeneca. Aceste celule  pot să ofere o protecţie mai amplă, atacând şi ucigând orice celule care au fost deja infectate cu noul virus.

În schimb, anticorpii pot să blocheze abilitatea coronavirusului de a pătrunde în celulele umane.

În Marea Britanie, apropximativ jumătate din populație a fost imunizată cu o doză, majoritatea cu cele două tipuri ser: AstraZeneca şi Pfizer.

Studiul a fost publicat online în format pre-print, înainte de a fi examinat de alţi oameni de ştiinţă prin procedura „peer-review”.