Confidenţialitate

Serghei Lavrov, nevoit să-și anuleze vizita în Serbia. Nu a mai putut zbura, după ce țările vecine și-au închis spațiul aerian pentru Rusia

Vizita ministrului rus de Externe în Serbia a fost anulată, după ce trei ţări vecine şi-au închis spaţiul aerian. Serghei Lavrov urma să efectueze luni și marți o vizită în Serbia, planificată mai demult, pentru a discuta despre căile de aprovizionare cu energie a acestei ţări.

Macedonia de Nord, Bulgaria şi Muntenegru au refuzat toate trei să-i permită avionului lui Serghei Lavrov să folosească spaţiul lor aerian, scrie presa sârbă.

Anularea vizitei a fost confirmată de un oficial de rang înalt al Ministerului de Externe de la Mocova, care a declarat pentru agenția Interfax: „diplomaţia noastră încă nu stăpâneşte teleportarea”.

Serghei Lavrov se află pe lista de sancţiuni a Occidentului în contextul războiului declanşat de Federația Rusă asupra Ucrainei. Uniunea Europeană şi-a închis la rândul său spaţiul aerian pentru avioanele ruse în urma invaziei.

În weekend, șeful diplomației ruse acuza Occidentul că desfăşoară o „politică criminală” în Balcani, mai ales în Bosnia-Herţegovina şi Kosovo.

Serbia, care şi-a exprimat dorinţa de a adera la Uniunea Europeană, este singurul stat european care nu s-a alăturat sancţiunilor împotriva Rusiei ca urmare a invaziei declanşate de această ţară în Ucraina.

Totodată, Serbia rămâne unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Rusiei de pe continentul european.

Foto: Shutterstock