Confidenţialitate

Șerban Nicolae explică de ce vrea să aducă rezerva de aur în România

Senatorul PSD Șerban Nicolae a explicat astăzi de ce a propus alături de Liviu Dragnea, ca România să-și aducă aurul depozitat în Marea Britanie de la finalul anilor ”90.

Un motiv ar fi că odată aurul adus acasă, România nu ar mai plăti chirie – aproximativ 300 de mii de euro pe an.

Întrebat care ar fi avantajele repatrierii aurului, Nicolae a spus că ”nu e vorba de câștig, nu am mai pierde chiria pe care o plătim”.

”Ar fi mai simplu să vă întrebați de ce nu? Dvs. vă țineți bijuteriile la vecini? Țineți bijuteriile acasă și nu la vecini. România își poate permite să țină în condiții de siguranță aurul acasă”, a subliniat Nicolae.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Jurnaliștii au insistat să afle de ce liderul PSD și senatorul Șerban au venit acum cu această idee.

Acesta din urmă a explicat că și alte țări îți aduc aurul în țară. Printre ele-Ungaria.

„Ungaria a repatriat întreaga cantitate de aur- circa 3 tone. România are peste 100 de tone. Iar după repatrierea integrală, a crescut-o la 10 tone.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul de lege depus de cei doi lideri PSD prevede că depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României (BNR) în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă.

Directorul general executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Mihai Bogza, a declarat astăzi la un seminar că “Propunerea aceasta are un puternic caracter populist şi foarte puţin conţinut practic”.

Iar economistul șef al Băncii Naționale a declarat că scopul rezervei internaţionale este să fie văzută şi certificată de către pieţele internaţionale.