Sentinta in dosarul furtului de tablouri din Olanda

Hoții picturilor semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse sau Claude Monet au primit pedepse între doi ani, respectiv şase ani şi opt luni de închisoare.

Decizia nu este definitivă. Ea poate fi contestată cu apel.

Adrian Procop a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi la patru ani şi opt luni închisoare pentru furt calificat, ambele în stare de recidivă. Dacă decizia rămâne definitivă, el va sta închis şase ani şi opt luni, pentru că a mai fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, într-un alt dosar.

Alexandru Bitu a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare, pentru că a încercat să vândă operele de artă.

Tot doi ani de închisoare cu executare a primit şi Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru. Se pare că ea ar fi transportat şi ascuns tablourile furate.

În cazul lui Petre Condrat, acesta a fost amendat penal cu 45 de mii de lei pentru tăinuire.

Ceilalţi doi inculpaţi din dosar – Eugen Darie şi Radu Dogaru – au fost deja condamnaţi definitiv, în luna februarie, la cinci ani şi patru luni de închisoare, respectiv la şase ani de închisoare cu executare.

În noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, românii au păstruns în Muzeul din Rotterdam, de unde au plecat cu șapte tablouri. Prejudiciul este estimat la 18 milioane de euro.

Hoții au cărat tablourile cu niște sacoșe de rafie, după care le-au ascuns în fețe de perne pentru a le transporta cu mașina în România.