Seniorul

documentar de Liliana Nicolae

Europa FM celebrează 100 de ani de la nașterea lui Corneliu Coposu.

Pe 20 mai se împlinesc de la nașterea lui Corneliu Coposu, fost deținut politic, fost președinte al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat. Cei care l-au cunoscut și l-au admirat îl numesc “Seniorul”. Securitatea – în dosarele de urmărire, care au peste 10.000 de pagini, îi spunea “Utopicul”.

Corneliu Coposu s-a nascut pe 20 mai 1914 la Bobota, în Sălaj. A absolvit Facultatea de Drept din Cluj și a fost secretar personal și apoi politic al lui Iuliu Maniu, între 1937 si 1947.

In iulie 1947 a fost arestat împreună cu întreaga conducere a PNȚ. A fost condamnat la 25 de ani de închisoare, din care a executat 17 ani și jumatate. Corneliu Coposu a fost închis până în 1962 în penitenciarul Râmnicu Sărat: un regim sever de izolare.

Corneliu Coposu s-a stins pe 11 noiembrie 1995. Moartea sa a generat un imens val de simpatie populară pentru forțele politice anticomuniste din România. Deși nu a beneficiat de funeralii naționale, la înmormântarea sa au participat sute de mii de oameni, veniți din întreaga țară. Acest curent de simpatie a contribuit la victoria Convenției Democrate la alegerile generale din 1996.

[soundcloud width=”500″ height=”100″ id=”https://soundcloud.com/europafmromania/seniorul”]