Confidenţialitate

Senatul SUA respinge cererile democraţilor pentru obţinerea de documente în procesul lui Trump

Senatul american controlat de republicani a respins două eforturi ale democraţilor de a obține documente și dovezi în procesul de punere sub acuzare a președintelui Donald Trump. Potrivit Reuters, este un semn că procedura ar putea avansa în condiţii favorabile pentru Trump.

Pe măsură ce cel de-al treilea proces de inculpare a preşedintelui din istoria SUA a început cu seriozitate, senatorii au votat cu 53 la 47 pentru a bloca două moțiuni depuse de liderul democrat Chuck Schumer pentru a ceda dovezi și documente de la Casa Albă și Departamentul de Stat legate de legăturile lui Trump cu Ucraina.

După cel de-al doilea vot, Schumer a oferit o a treia moțiune pentru obţinerea de documente, de data aceasta de la Oficiul de Management și Buget al Casei Albe.

Democrații au cerut Senatului să-l înlăture pe Trump din funcție pentru presiunea exercitată asupra Ucrainei pentru a-l cerceta pe fostul vicepreședinte democrat Joe Biden, un rival politic, pentru ca apoi să împiedice ancheta în acest sens.

Trump, care a fost condamnat luna trecută de Camera Reprezentanților, care este controlată de democraţi, sub acuzația de abuz de putere și de obstrucționarea Congresului, neagă orice infracțiune și descrie inculparea sa ca pe o farsă pentru a-l împiedica să obţină un mou mandat de preşedinte al SUA la alegerile de la finalul acestui an.

În timpul dezbaterilor, principalul apărător legal al lui Trump a atacat cazul ca fiind fără temei, iar un parlamentar democrat de top a declarat că există dovezi „copleșitoare” de infracțiuni.

Avocatul Casei Albe, Pat Cipollone, care conduce apărarea lui Trump, a atacat fundamentarea acuzațiilor împotriva președintelui republican și a spus că democrații nu s-au apropiat de respectarea standardului Constituției SUA pentru acțiune în justiție.

“Singura concluzie va fi că președintele nu a făcut absolut nimic rău”, a spus Cipollone, în timp ce a susținut în favoarea propunerii lui McConnell de a decide dacă va permite mai mulți martori sau documente ulterior în proces.

“Nu este absolut niciun caz”, a spus el.

Reprezentantul democrat Adam Schiff, care a ajutat la încuviințarea anchetei de către Cameră, a rezumat acuzațiile împotriva lui Trump și a spus că președintele a avut „o conduită necorespunzătoare constituțională care să justifice acuzarea.”