Senatul dezbate proiectul privind organizarea alegerilor locale pe 27 septembrie

Legea privind stabilirea datei alegerilor locale din această toamnă intră marți în dezbatere în plenul Senatului.

Sunt două propuneri de acte normative pe această temă: o inițiativă depusă de UDMR și un proiect înaintat de Guvern.

Cele două propuneri legislative, ambele vizând ziua de 27 septembrie ca dată de desfășurare a alegerilor locale, vor intra mai întâi în dezbaterea comisiei juridice a Senatului, apoi la plen.

Principalele partide, PNL și PSD, au ajuns la un consens ca data alegerilor să fie 27 septembrie.

Deși nu contestă această dată, cei de la USR au cerut ca alegerile locale să se desfășoare vreme de două zile. Astfel, prezența va fi mai mare, argumentează useriștii, iar măsurile de protecție împotriva coronavirusului ar fi mai eficace.

Și tot cei de la USR au cerut ca odată cu alegerile locale să fie organizat și referendumul pentru modificarea Constituției, în sensul includerii prevederii din inițiativa cetățenească ”Fără penali în funcții publice”.

După ce va fi adoptată de Senat, legea privind data alegerilor locale va trebui adoptată și de Camera Deputaților, care este forul decizional, și apoi trimisă președintelui pentru promulgare.

În mod normal, Guvernul este cel care stabilește data alegerilor, dar în acest an, din cauza situației pandemice și a amânării scrutinului, PSD și UDMR, cu undă verde de la Curtea Constituțională, au vrut ca Parlamentul, pe care ei îl controlează, să ia această decizie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS