Senatul dă astăzi votul final pe ultimele două legi ale justiției. Opoziția a cerut retragerea lor de pe ordinea de zi

USR, PMP şi PNL au cerut miercuri, în deschiderea şedinţei de plen a Senatului unde se dezbat şi votează propunereile legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară şi Legii nr. 317/2004 privind organizarea şi funcţionarea CSM.

Plenul Senatului a respins propunerea.

La rândul său, liderul PMP, Traian Băsescu, a adăugat că, dacă legile nu vor fi retrase de pe ordinea de zi, partidul se va retrage de la lucrările Senatului.

Cele două legi sunt Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 317/2004 privind funcţionarea CSM .

Acestea intră miercuri la vot final în Senat, după ce au primit raport de admitere în Comisia specială condusă de Florin Iordache.

Ambele acte normative au fost adoptate deja de Camera Deputaţilor.

Cu o zi în urmă, a fost adoptată de Senat Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Printre modificările importante aduse legii privind organizarea judiciară faţă de forma adoptată de Camera Deputaţilor au fost în ceea ce priveşte secţia specială pentru investigarea magistraţilor. Astfel, comisia specială condusă de Florin Iordache a decis ca secţia specială să fie condusă de un procuror-şef numit şi revocat de Consiliul Superior al Magistraturii.

De asemenea, comisia specială pentru legile justiţiei a adoptat un amendament prin care acordă puteri sporite nou înfiinţatei secţii de investigare a magistraţilor, astfel încât această structură va putea să cerceteze toate infracţiunile săvârşite de procurori şi judecători.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS