Confidenţialitate

Senatul a adoptat proiectul prin care profesorii primesc spor de 2.000 lei lunar, drept stimulent de risc în pandemie

Cadrele didactice și personalul auxiliar din învățământ vor primi stimulente financiare pe toată perioada stării de alertă și de urgență pentru implicarea și expunerea în față riscului răspândirii coronavirusului COVID-19, potrivit unui proiect aprobat de Senat.

Proiectul, cu un impact bugetar semnificativ, ar putea fi adoptat zilele următoare și de Camera Deputaților, forul decizional.

Mai exact, profesorii ar urma să primească un stimulent de risc în valoare de 2.000 de lei pe lună în perioada stării de alertă sau de urgență.

De asemenea, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic ar urma să primească 1.500 de lei pe lună.

Este vorba despre aproximativ 300 de mii de angajați din sistemul de Educație care ar urma să primească stimulentul de risc, efortul bugetar pentru această măsură urmând să depășească jumătate de miliard de lei pe lună.

Bugetul nu-și mai poate permite nicio creștere a cheltuielilor, a spus Ludovic Orban luni.

Inițiativa PSD vine pe fondul creșterii rapide a deficitului bugetar, prognozat de Consiliul Fiscal la peste 8% din PIB în acest an.

Mai mult, social-democrații intenționează ca tot săptămâna aceasta să reintroducă în lege majorarea cu 40% a pensiilor, nu doar cu 14% cum a decis guvernul, precum și creșterea salariilor profesorilor de anul acesta, nu de anul viitor.