Senatorul Marius Isăilă, condamnat definitiv la 5 ani și 4 luni de închisoare

Senatorul PRU Marius Isăilă, acuzat de trafic de influenţă privind blocarea unui control ANAF şi atribuirea de contracte pe bani publici, a fost condamnat, joi, la cinci ani şi patru luni de închisoare. Decizia instanţei supreme este definitivă.

În acelaşi dosar, Cristian Ene, fostul consilier personal al lui Isăilă, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare şi efectuarea a 100 de zile de muncă în folosul comunităţii.

De asemenea, instanţa supremă a menţinut decizia anterioară, de confiscare a sumei de 180.000 de euro, mita primită de Isăilă de la un om de afaceri pentru a intervini in vederea stoparii unui control la ANAF la firma unui om de afaceri.

Senatorul Marius Isăilă se numără printre candidații la alegerile parlamentare pentru un loc de deputat de Bacău, din partea PRU.

În acest dosar în care este acuzat de trafic de influenţă privind blocarea unui control ANAF şi atribuirea de contracte pe bani publici, senatorul Marius Isăilă a fost condamnat, în 12 aprilie 2016, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare, instanţa dispunând şi confiscarea de la acesta a 180.000 de euro.

Potrivit anchetatorilor, în prima parte a anului 2012, Marius Isăilă, la acel moment şef serviciu în Ministerul Finanţelor Publice, şi Cristian Ştefan Ene, în înţelegere cu Cătălin Cristescu, au convenit să intervină în vederea blocării controlului efectuat de ANAF la firma SC Dave Research SRL a omului de afaceri Lucian Timofanovici, un alt denunţător în această cauză.

După ce Isăilă Marius Ovidiu şi Ene Cristian Ştefan i-au pretins inculpatului Cristescu Cătălin suma de 200.000 euro, susţinând că vor realiza intervenţiile pe lângă funcţionarii ANAF, acesta din urmă a transmis mai departe solicitarea către denunţător, care a remis suma pretinsă în mai multe tranşe. Astfel, o sumă de 20.000 euro urma să îi revină lui Cristescu Cătălin, iar restul de 180.000 euro au fost remişi mai departe celorlalţi doi inculpaţi. După remiterea sumei de 200.000 euro, deoarece controlul continua, Cristescu Cătălin le-a transmis celorlalţi doi inculpaţi nemulţumirea şi îngrijorarea denunţătorului. Aceştia au pretins o nouă sumă, respectiv 150.000 euro, plătibili în mai multe tranşe, pretinzând că este vorba de un nou control”, notau procurorii în actul de inculpare.

Plenul Senatului a respins, în 2 iunie 2014, arestarea preventivă a senatorului Marius Ovidiu Isăilă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS