Confidenţialitate

Senatorii dau undă verde redefinirii familiei în Constituţie

Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie a fost adoptată de Senat, cu 107 voturi “pentru”, 13 împotrivă și 7 abțineri.

Dacă inițiativa Coliției pentru Familie trece în această săptămâna și de Curtea Constituțională, referendumul de revizuire a Constituției poate fi organizat pe 7 octombrie – după calendarul anunțat recent de Liviu Dragnea.

În Senat – inițiativa a primit cu 16 voturi peste cele necesare pentru ca inițiativa Coaliției pentru Familie ca să fie considerată adoptată în Parlament.

Votul a fost exprimat nominal de fiecare senator în parte, după ce sistemul de vot electronic a fost scos pentru a fi înlocuit cu unul nou.

Toți PSD-iști prezenți au votat pentru. Foarte multe voturi favorabile au venit din partea grupurilor PNL, ALDE, UDMR și PMP. Doar grupul USR a votat contra la unison.

Dintre miniștri- au fost prezenți la ședință și au susținut prin vot propunerea: Carmen Dan (PSD), Viorel Ilie (ALDE), Mihai Fifor (PSD), Paul Stănescu (PSD) și Eugen Teodorovici (PSD). Ministrul de Externe – Teodor Meleșcanu (ALDE) a fost absent de la ședință, la fel ca fostul președinte Traian Băsescu.

Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituţie: “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.