Confidenţialitate

Senatorii au adoptat, în regim de urgență, prelungirea mandatelor pentru aleșii locali

Senatul a adoptat, vineri, în regim de super-urgență, inițiativa legislativă depusă ieri de PSD și PNL privind prelungirea cu 4 luni, până la cel târziu 1 noiembrie, a mandatelor actualilor aleși locali.

Propunerea legislativă a fost adoptată cu o sută de voturi ”pentru” și 28 de abțineri.

Liberalii au fost cei care s-au abținut, deoarece nu sunt de acord cu prevederea impusă de PSD ca Parlamentul să stabilească data alegerilor locale din 2020. În ultimii 30 de ani ani, această atribuție a aparținut exclusiv guvernului.

Dincolo de acest aspect, cele mai importante prevederi ale inițiativei legislative vizează prelungirea mandatelor tuturor actualilor aleși locali cu patru luni, până la 1 noiembrie 2020, posibilitatea de a depune candidaturile online și înjumătățirea numărului de semnături de susținere necesare.

Liberalii au anunțat că vor încerca să modifice legea în camera Deputaților astfel încât guvernul să stabilească data alegerilor. În afară de acest lucru, cei de la PNL nu mai au alte obiecții, spunând că celelalte prevederi ale legii sunt bune, ele fiind preluate din ordonanța de urgență a Guvernului Orban, declarată neconstituțională de CCR.

Pentru că legea trebuie să intre în vigoare cât mai rapid, deoarece la finalul lunii expiră mandatele actualilor aleși locali, ea va fi dezbătută în regim de super urgență și de Camera Deputaților, care este forul decizional în acest caz.